'SPORNA' IZJAVA HOLLANDEA

'Francuska neće predstaviti svog kandidata za papu'

14.02.2013 u 08:04

Bionic
Reading

Kako već i spada, vijest o iznenadnoj abdikaciji pape revnosno su i dužnički prokomentirali skoro svi svjetski čelnici. Francuski predsjednik François Hollande nije nikakva iznimka

U službenoj izjavi naveo je da je papina odluka o odstupanju s dužnosti 'vrijedna poštovanja', a zatim je na novinskoj konferenciji u ponedjeljak u društvu nigerijskog predsjednika Goodlucka Jonathana pojasnio da'Katoličkoj crkvi valja prepustiti da organizira sukcesiju kako najbolje smatra'. No uz te uredne diplomatske izjave dodao je pri samom kraju, navodno uz osmijeh: 'Mi nećemo predstaviti svog kandidata'.

Upravo je taj neformalni dodatak očito jako povrijedio neke aktere francuske političke scene ili, još točnije, dao im izvanrednu priliku da podsjete javnost da si predsjednik ne bi smio dopuštati tako deplasirane šale na temu 'osobe takvog dostojanstva' kao što je papa. Zanimljivo je da ta reakcija dolazi od bivšeg ministra unutarnjeg poslova za vrijeme Sarkozyevog mandata, Claudea Guéanta.

Naime dotični član stranke UMP, koji je usput dodao da 'svatko zna da predsjednik Hollande nije općenito jako sklon religijama, a posebice katoličkoj' , svojevremeno se proslavio veoma efektnim izgonima Roma s francuskog teritorija te s izjavom 'da nisu sve civilizacije jednako vrijedne'.
Konzervativni mediji promptno su dodali da se Hollande još nije uputio u Vatikan na službenu posjetu, dok su glavni dnevni listovi više-manje ignorirali ovu eskapadu.