MANUEL VALLS

Francuska dobiva novog premijera

31.03.2014 u 22:15

Bionic
Reading

Dosadašnji francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls postat će novi premijer, objavio je u ponedjeljak u televizijskom govoru predsjednik države Francois Hollande.

Vallsu je 51 godina, a na premijerskoj će dužnosti zamijeniti Jeana-Marca Ayraulta koji je u ponedjeljak podnio ostavku. Novi je predsjednik vlade liberal i ima i predsjedničke ambicije. Lijevo krilo socijalističke stranke puno je nepovjerenja prema njemu, piše BBC, ali popularan je među glasačima.

Hollande je na televiziji održao govor u kojem je najavio da će glavni cilj nove vlade biti tzv. "pakt o odgovornosti" kojim se kani sniziti doprinose poslodavca kako bi se potaknulo otvaranje novih radnih mjesta, objavio je Reuters i dodao kako je Hollande u tom govoru najavio i snižavanje poreza i radničkih doprinosa.

Hollandeovi vladajući socijalisti loše su prošli na nedavnim lokalnim izborima na kojima su znatno napredovali konzervativci i Nacionalni front, stranka krajnje desnice. Iako se rezultati još prebrojavaju, u nedjelju su u drugome krugu lokalnih izbora socijalisti izgubili više od 150 mjesta i gradova. Nacionalna fronta osvojila je 11 mjesta, uglavnom na jugu zemlje.

Glavna oporbena stranka UMP osvojila je nekoliko važnih gradova, poput Toulousea, Limogesa i Saint-Etiennea. Socijalisti su zadržali Pariz i očekuje se da njihova kandidatkinja Anne Hidalgo postane prva gradonačelnica glavnoga grada.