NAKON NAPADA ISLAMISTA

Francuska apelira na židove da ne odlaze iz zemlje

16.02.2015 u 10:33

Bionic
Reading

Francuski premijer Manuel Valls rekao je u ponedjeljak da Francuska ne želi odlazak francuskih židova i izrazio žaljenje zbog izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je pozvao europske židove da se dosele u Izrael

'Moja poruka francuskim židovima je sljedeća: Francuska je ranjena kao i vi, Francuska ne želi vaš odlazak. Ona vam još jednom upućuje svoju ljubav, potporu i solidarnost', rekao je premijer za radio RTL, dan nakon što je oskrnavljeno više stotina grobova na židovskom groblju u Sarre-Unionu na istoku zemlje.

Valls je pozvao i predstavnike islama u Francuskoj da preuzmu odgovornost kako bi pobijedili 'islamski fašizam'.

'Kako bi se pobijedio islamski fašizam, jer upravo tako ga trebamo nazvati, jedinstvo treba biti naša snaga. Ne treba se prepustiti ni strahu niti podjeli', naglasio je.

Treba se međutim boriti protiv svih postojećih problema: pobijediti terorizam, mobilizirati društvo oko laicizma, boriti se protiv antisemitizma.

'Potrebno je da islam u Francuskoj preuzme u potpunosti svoje odgovornosti, to uostalom želi i velika većina naših muslimanskih sugrađana', rekao je Valls dodajući da bi trebalo odbijati 'imame koji dolaze iz inozemstva'.

Valls je rekao da u ovom trenutku još ne postoji trag koji bi vodio do počinitelja nedjela na židovskom groblju koje je u nedjelju oštro osudio i predsjednik Francois Hollande.


On je obećao da će 'učiniti sve' kako bi se 'pronašli i kaznili' počinitelji tog 'gnusnog i barbarskog' čina.

'Predsjednik Republike najoštrije osuđuje profanaciju židovskog groblja u Sarre-Unionu u Donjoj Rajni. Sve ćemo učiniti kako bismo što prije pronašli i kaznili počinitelje tog gnusnog i barbarskog čina. Francuska je odlučna neumorno se boriti protiv antisemitizma i onih koji žele zadati udarac vrijednostima Republike', ističe se u priopćenju Elizejske palače.

Ovo nije prvi put da je židovsko groblje u Sarre-Unionu na meti vandala. 1988. bilo je prevrnuto šezdesetak židovskih nadgrobnih spomenika, a 2001. su uništena 54 groba.