epidemija i potres

Bandić o smanjenju plaća: Morat ćemo dijeliti sudbinu s običnim ljudima, morat ćemo ići na smanjenje prihoda

13.04.2020 u 13:58

Bionic
Reading

U Zagrebu je 15 novozaraženih koronavirusom, a do sada je ukupno 408 oboljelih osoba, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za novinare gradskog Stožera civilne zaštite. Tijekom uskrsnih blagdana testirano je 320 građana, od toga je 13 Covid pozitivnih

Marko Rašić, načelnik PU Zagrebačke na redovitoj konferenciji za medije o stanju u Zagrebu, kazao je kako nastavljaju sa svojim aktivnostima u borbi protiv koronavirusa.

'U zadnja dva dana evidentirali smo četiri osobe koje su kršile mjere samoizolacije. To je u odnosu na ranije razdoblje nešto manje, međutim, ne možemo biti zadovoljni svi skupa dok god se ta mjera krši jer znamo kolika je to opasnost za zdravlje ljudi', rekao je Rašić, javlja N1 te dodao:

'Stoga pozivam sve ljude, a njih je trenutno 2.864 u izolaciji, da se suzdrže. Znam da nije lako, ali pozivam ih da se suzdrže od napuštanja mjesta stanovanja i na taj način doprinesu borbi protiv koronavirusa.'

Dodao je kako su u subotu evidentirali jedan kafić koji je radio na području Trešnjevke, a u nedjelju jednu pekaru, također, na području Trešnjevke.

Na svojim su punktovima, dodao je Rašić, u zadnja dva dana evidentirali 57 osoba koji nisu imali profesionalnu propusnicu. U PU zagrebačkoj je 11 pozitivnih policajaca na koronavirus, jedna državna službenica dok je 50 policajaca u samoizolaciji.

'U zadnja dva dana je bilo puno građana na javnim površinama, ali slušale su se naše i upute Nacionalnog stožera', rekao je Rašić.

  • +14
Konferencija za medije zagrebačkog Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: POOL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio Zagrepčanima na disciplini i samodisciplini, a potom i okupljenima na konferenciji za medije.

'Želim se još jednom zahvaliti vama koji se još niste umorili, vidim isti broj mikrofona za stolom. Hvala vam što ste ustrajni, što ste s nama, jer bez vas ne možemo odraditi dio posla koji vi morate odraditi', rekao je.

Zagrepčane koji čiste tavane i veže od glomaznog otpada nakon potresa, posebice one s Gornjeg i Donjeg grada, zamolio je da ga odlože pored građevinskog otpada te će ga oni 'otpeljati tamo gdje treba'.

'Jučer nismo radili jer bi bilo bogohulno, jer je Uskrs. Ali subotu i nedjelju ćemo raditi i tako svaku. Dok ova nesreća ne prođe. Znači, nema odmora', rekao je Bandić.

Gradonačelnik je odgovorio i kakva je situacija s bojlerima. 'Ponovit ću kojih pet stvari mi u Gradu trebamo napraviti kod tog zakona. Taj zakon koji donosimo mora biti pravedan, životan, provediv, transparentan i usuglašen sa strukom', rekao je Bandić. Dodao je da je sastanak u petak.

"Ovo što budemo obnavljali, nećemo obnavljati za dvije godine nego za narednih 200. To će trajati", dodao je.

Kaže da će do srijede dobiti pojedinačnu cijenu cijevi i bojlera.

"Nema tu nikakve dileme da novi propisi nalažu i kondenzacijski bojler i PP cijevi. U srijedu ćemo biti pametniji", rekao je Bandić. Rekao je i da Grad treba obnoviti institucije, a država svoje.

Gradonačelnik je govorio je i o plaćama i o njihovom smanjenju.

'Želio bih vjerovati da nije zadnja cjelovita plaća ona za ožujak koju smo isplatili u travnju dva dana prije Uskrsa. Međutim, teško da će se to dogoditi. Koncem ovog tjedna otvaramo pregovore sa socijalnim partnerima. Mogu vam unaprijed reći da ćemo morati ići na kresanje primanja na svim razinama u Gradu. Koliko i kako, bit ćete informirani', rekao je Bandić.

Kaže da će biti unesena socijalna skala oko postotka sniženja. Ne može se, kazao je, svima skinuti 20 posto, i onima koji imaju šest tisuća i onima od 20.000 kuna.

'Ići ćemo najvjerojatnije, dok Covid-19 traje, morat ćemo dijeliti sudbinu s običnim ljudima, morat ćemo ići na smanjenje prihoda. Koliko? Rekao sam vam filozofiju, morat ćete se strpjeti dva tjedna da vam to kvantitativno izrazim', rekao je Bandić.