pobuna u splitu

[FOTO/VIDEO] Žestoka rasprava zbog kontejnera: Ivošević izviždan, stanovnici Spinuta ne žele 'mali Karepovac' u svojim dvorištima

19.02.2023 u 21:59

Bionic
Reading

Stanovnici splitskog Gradskog kotara Spinut okupili su se u nedjelju navečer na izvanrednoj kotarskoj sjednici, i dalje se protiveći odluci gradske uprave Splita da se stanica za pretovar otpada, odnosno preskontejneri, postave u njihovoj četvrti.

Nova stanica za pretovar otpada će se nalaziti između stadiona Poljud i ulaza u Park šumu Marjan, gdje se treba postaviti šest preskontejnera. Tamo bi se trebao dovoziti otpad iz centra grada, unatoč tome što je riječ o rekreacijskoj zoni.

Takva je odluka donesena na sjednici splitskog Gradskog vijeća, održanoj prije nekoliko dana. Tada je od 29 nazočnih vijećnika 15 bilo za taj prijedlog, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana.

Večeras su se na kotarskoj sjednici, uz brojne građane Spinuta, među ostalim pojavila tri vijećnika HDZ- a, dva Centra, te vijećnik Mosta i Domovinskog pokreta. Pred kraj je došao i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević kojega su stanovnici Spinuta dočekali s negodovanje, zvižducima i nisu mu dali doći do riječi.

Stanovnici Spinuta iskoristit će sve legalne načine

Građani su se izmjenjivali u govorima, ali svi sa zajedničkim zaključkom da će iskoristiti sve legalne načine da "taj mali Karepovac", kako ga zovu, ne bi stigao u njihova dvorišta.

Zabrinuti su ne samo zbog mogućeg smrada koji bi mogao naštetiti djeci koja u blizini treniraju, već i stanovnicima u okolnim kućama, zbog toga što je u početku bilo riječi o samo jednom preskontejneru, a već ih je za koji dana narastao broj na njih šest.

  • +19
Rasprava o kontejnerima u Spinutu Izvor: Cropix / Autor: Bozo Vukicevic

Predsjednik Gradskog kotara Spinut Luka Kovač Levantin (nezavisni) kaže da kada je doznao za namjeru grada o postavljanju preskontejnera, dan prije sjednice Gradskog vijeća, odmah je kontaktirao gradonačelnika Ivicu Puljka, njegovog zamjenika Ivoševića i direktora Čistoće, ali mu se nitko nije javio.

"Nitko se meni nije udostojio javiti. Gradska i kotarska vijećnica stranke Centar je imala materijale oko toga osam dana ranije i nije bila kadra obavijestiti javnost, mene i građane. Večeras smo održali izvanrednu kotarsku sjednicu, a sutra imamo razgovor s gradonačelnikom i direktorom Čistoće i nadam se da ćemo riješiti ovu situaciju zauvijek. Građani su zaprepašteni. Ovo je jako loša komunikacija", poručio je Kovač Levantin.

Rasprava o Spinutu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Slobodna Dalmacija

Gradska i kotarska vijećnica GK Spinut stranke Centar Ana Dorotić Čaljkušić novinarima je potvrdila da je o toj temi razgovarala večer prije sjednice Gradskog vijeća s predsjednikom Lukom Kovačem Levantinom. Smatra da je u svemu nastala "prevelika zabrinutost za problem kojeg uopće nema".

"Ljudi nisu dovoljno pročitali i informirali se o problemu nego je sve krenulo u krivom smjeru. Materijali sa 9. sjednice Gradskog vijeća su bili dostupni javnosti osam dana ranije", ustvrdila je Dorotić Čaljkušić.