rat gradonačelnika i šefa splitskog hdz-a

Šuta: Ne sumnjam da će se Puljkov pritisak nastaviti; Puljak: AP će se pobrinuti za svoje kadrove

10.02.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta objavio je da odlazi s čela komunalne tvrtke 'Vodovod i kanalizacija', dan nakon što je odlukom Trgovačkog suda postavljen za njenog privremenog upravitelja, te kazao da 'ne sumnja da će se Puljkov politički pritisak i nezakoniti postupci nastaviti'

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak uzvratio je: 'Ne sumnjam da će se AP pobrinuti za svoje kadrove, 'hefe' se već potrudio, kako čujem, osigurati mu mjesto u Hrvatskim vodama', uzvratio je splitski gradonačelnik.

Najnoviju odluku Trgovačkog suda dvije strane tumače različito. S jedne strane nije udovoljeno zahtjevu Grada Splita da se za vršitelja dužnosti direktora ove tvrtke postavi dosadašnji Šutin zamjenik, također HDZ-ovac Tomislav Prljević. S druge strane, sud je udovoljio zahtjevu nekoliko gradova i općina u okolici Splita da tvrtku u idućem razdoblju vodi Tomislav Šuta - no on je sada tek privremeni upravitelj, s ograničenim tehničkim ovlastima do izbora nove uprave.

  • +3
Tomislav Šuta Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandžić

U 'Vodovodu i kanalizaciji' većinski vlasnik je Grad Split s 56 posto dionica, no ključne odluke donose se 'dvostrukom većinom'- što znači da moraju dobiti i većinu glasova okolnih gradova i općina, koje u ovom sistemu imaju jedan glas kao i Split. U većini gradova i općina na vlasti je HDZ.

'Smatram da je za privremenog upravitelja sud trebao imenovati nekog neovisnog. Neprimjereno je da je ostao Šuta, to je na neki način miješanje suda u politiku, ali u redu', rekao je gradonačelnik Puljak. Smatra da Šuta odlazi zato što je Nadzorni odbor najavio duboko preispitivanje njegovog rada.

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

'U 21. stoljeću građani ne mogu piti vodu nakon svake velike kiše, gubici u sustavu iznose 58 posto, a projekti izgradnje infrastrukture kasne, idu tipičnim HDZ-ovim tempom', dodao je Puljak.

'Godinu dana sam izložen politički motiviranim pritiscima gradonačelnika Ivice Puljka koji me na različite nezakonite načine pokušava onemogućiti da vodim poslovanje tvrtke. Iako je sud odlučio da je postupak moje smjene koju je proveo Grad Split nezakonit, što mi je moralna satisfakcija, ne sumnjam da će se nezakoniti postupci i pritisak Puljka koji me, redovito neosnovano i bez dokaza, blati u medijima nastaviti. Stoga odlazim iz tvrtke Vodovod. Ni u jednom trenutku mi nije bila namjera da se grčevito borim za mjesto direktora, ali kao profesionalna i odgovorna osoba nisam smio i htio da ViK ostane bez odgovorne osobe za zastupanje kako se ne bi zaustavilo poslovanje društva, što nije moguće po Zakonu o trgovačkim društvima. Kako Zakon propisuje, da ne bi došlo do poremećaja u poslovanju društva obavljat ću potrebne poslove do okončanja natječaja za novog direktora tvrtke ViK na koji se neću javiti', poručio je Tomislav Šuta u pisanom priopćenju.

Nakon što je rat gradonačelnika i predsjednika gradskog HDZ-a okončan, barem privremeno, slijedi raspisivanje novog natječaja za direktora 'Vodovoda i kanalizacije'. No i tu bi mogli nastati problemi jer se i izbor nove uprave odvija pomoću 'dvostruke većine' - dakle, okolni gradovi i općine kojima upravlja HDZ neće moći predložiti svog kandidata jer nemaju većinu dionica tvrtke, ali mogli bi blokirati izbor 'Puljkovog' čovjeka zato što imaju većinu glasova.