saborski oproštaj

[FOTO/VIDEO] U Saboru održana komemoracija za Miroslava Tuđmana

05.02.2021 u 10:29

Bionic
Reading

Dana nakon pogreba, u Saboru je održana komemoracija za preminulog zastupnika Miroslava Tuđmana. Komemoracija je održana u sabornici, a osim zastupnika okupila je Tuđmanovu obitelj, prijatelje i suradnike

Komemoracija, održana u sabornici, započela je himnom i minutom šutnje. Prvi se na komemoraciji obratio Tuđmanov prijatelj Đuro Njavro.

'Dopustite da u ime kruga Mirinih prijatelja posvjedočim o praznini koja je među nama nastala. Na našim druženjima više neće biti mirnog, staloženog, pristojnog i dragog čovjeka. Starog prijatelja, suradnika, političkog istomišljenika, oporbenjacima korektnog protivnika, kojeg smo svi cijenili jer je bio čovjek od znanja, dijaloga, tolerancije i različitih sučeljavanja', rekao je Njavro.

'Danas s poštovanjem komemoriramo naše prijateljstvo. I sjećamo se njegovih doprinosa Hrvatskoj koju je nadasve volio. Naše majke i bake nosile bi na svijećnicu blagosloviti svijeće i zapalile bi ih ako netko umre. Tim svjetlom govorile su poruku o tom čovjeku i njegovom životu. Nas nekolicina prijatelja imali smo čast biti uz svjetlo Miroslava Tuđmana', rekao je Njavro.

Govor je održao i premijer Andrej Plenković, kazavši kako je Tuđman uživao poštovanje velikog broja zastupnika neovisno iz koje stranke su dolazili. 'Bio je pristupačan čovjek, čovjek koji je na sastanke uvijek dolazio dobro pripremljen. Svi razgovori koje smo vodili bili su važni i sjećam ih se rado i sadržajem i ocjenama koje precizno davao stavljajući ih u širi politički kontekst', kazao je Plenković.

'Ostavlja neizbrisiv trag. Pamtit ćemo ga s velikom zahvalnošću. Osobito cijenimo njegov doprinos u stvaranju neovisne i suverene Hrvatske. Prof. Tuđman ostvario je zapaženu ulogu i kao znanstvenik. On je razvijajući se u svojoj obitelji imao proces sazrijavanja o važnosti slobode i upravo to ga je krasilo. U svom je radu kao zastupnik često govorio o pravima Hrvata u BiH. Sve što je radio, radio je pedantno i razborito. Možda je bio presamozatajan, ali je imao veliko poštovanje političkih aktera', rekao je Plenković.

'Izgubili smo velikog domoljuba, časnog političara. Izgubili smo čovjeka čvrstih uvjerenja i jednog od naših najuglednijih članova. Istinski je živio služenje narodu', poručio je premijer.

'Miroslav je bio jedan od doajena među zastupnicima, čovjek kojeg smo iskreno poštovali i voljeli. Čovjek čvrstih stavova koje nikad nije mijenjao može imati poštovanje i kod onih koji nisu bili njegovog mišljenja', kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, rekavši da je bio užitak surađivati s Tuđmanom.

Komemoracija je završena pjesmom 'Tamo da putujem' Arsena Dedića.

  • +16
Komemoracija za Miroslava Tuđmana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Među okupljenima se osim zastupnika, moglo vidjeti i Vladimira Šeksa, Antuna Vujića, Ljubu Ćesića Rojsa, Pavla Miljavca, Josipa Lucića, dio ministara te Tuđmanovu obitelj.