zloupotreba potpora

[FOTO/VIDEO] Priveden SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika, iza rešetaka mu završio i otac

04.08.2021 u 13:48

Bionic
Reading

Dubrovačka policija obavještava da je dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 55-godišnji muškarac počinio kazneno djelo Prijevara iz članka 236. stavka 2. Kaznenog zakona na štetu 17 osoba

Naime, u vremenskom razdoblju od lipnja 2020. do lipnja 2021. godine, zaposlenicima svog trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku prikrio je činjenicu da im pripada pravo na naknadu plaće iz programa Vlade Republike Hrvatske namijenjenog očuvanju radnih mjesta tijekom trajanja krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19. Naime, zaposlenike je uvjerio kako te potpore pripadaju njegovom trgovačkom društvu te je od njih zahtijevao da mu vrate novčana sredstva nakon izvršene uplate na njihove tekuće račune u banci ili je temeljem pribavljene punomoći osobno u banci podizao prethodno uplaćena sredstva i tako ih zadržavao za sebe osobno.

  • +17
Priveden dubrovacki gospodarstvenik i njegov sin Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

U počinjenu kaznenog djela 55-godišnjaku je pomogao 32-godišnji muškarac, također zaposlenik navedenog trgovačkog društva, a kojeg se sumnjiči i za počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 1. Kaznenog zakona na način da je u lipnju 2020. godine izvornu svjedodžbu početnih kvalifikacija taxi vozača preinačio i sačinio dvije lažne svjedodžbe na imena dvoje zaposlenika koji tim kvalifikacijama nisu raspolagali.

Počinjenim kaznenim djelom prijevare svih 17 osoba oštećeno je za ukupan iznos od 419.478,41 kn, a za koji iznos je vlasnik trgovačkog društva sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u istome iznosu. Osumnjičeni su uhićeni te uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave.

Kako doznaje Jutarnji.hr uhićeni su dubrovački poduzetnik Igor Topal te njegov sin Ivan Topal, SDP-ov dubrovački gradski vijećnik i kandidat SDP-a za gradonačelnika Dubrovnika na prošlim lokalnim izborima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dubrovački vjesnik