obraćanje u downing streetu

[FOTO/VIDEO] Sunak u prvom govoru 'bocnuo' Liz Truss: 'Napravljene su neke greške i ja sam postavljen za premijera da ih ispravim!'

25.10.2022 u 13:32

Bionic
Reading

Nakon što je Liz Truss jutros napustila Downing Street, a Rishi Sunak dobio blagoslov kralja Charlesa III za sastavljanje nove vlade, novi britanski premijer obratio se javnosti ispred premijerske rezidencije

Sunak je u obraćanju ispred Downing Streeta 10 prvo spomenuo svoju prethodnicu Liz Truss.

'Mislim da je ispravno objasniti zašto stojim ovdje kao vaš novi premijer. Trenutno se naša zemlja suočava s dubokom ekonomskom krizom. Posljedice još uvijek traju, a rat u Ukrajini je destabilizirao tržišta diljem svijeta', kazao je na početku Sunak.

Truss, dodao je, bila je u pravu kada je htjela da se poveća gospodarski rast te je to nazvao 'plemenitim ciljem'.

'Ali napravljene su neke greške. Nisu napravljene iz zle volje ili loših namjera, baš suprotno. Ali svejedno su greške', kazao je. 'Postavljen sam za čelnika stranke i vašeg premijera dijelom da ih popravim, a taj posao počinje sada', poručio je Sunak.

Poručio je da je kada je bio ministar financija učinio sve što je mogao 'kako bi zaštitio ljude i tvrtke' kroz vladine mjere. 'Unijet ću isto suosjećanje u borbi s izazovima s kojima se danas suočavamo', rekao je, dodavši da neće ostaviti sljedeću generaciju s 'dugom' za koji je njegova generacija bila preslaba platiti ga.

'Neću ujediniti našu zemlju riječima nego djelima. Radit ću dan za danom kako bih ispunio obećanja', poručio je.

Rekao je i da će njegova vlada imati integritet, profesionalizam i odgovornost na svim razinama. 'Povjerenje se treba zaslužiti i ja ću zaslužiti vaše', dodao je.

Sunak, koji je bio ministar financija u Johnsonovoj vladi, zahvalio je i svom bivšem šefu. 'Uvijek ću biti zahvalan Borisu Johnsonu za njegova nevjerojatna postignuća kao premijera te cijenim njegovu toplinu i velikodušnost duha. I znam da bi se on složio da mandat koji je Konzervativna stranka dobila 2019. na izborima nije isključivo vlasništvo jedne osobe. To je mandat koji pripada i koji ujedinjuje sve nas', kazao je Sunak, aludirajući na kritike da nema osvojeni mandat i da je vrijeme za raspisivanje općih izbora.

  • +4
Rishi Sunak Izvor: Profimedia / Autor: Aaron Chown/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kao ciljeve za svoj mandat izdvojio je - jači NHS, bolje škole, sigurnije ulice, kontrolu granica, zaštitu okoliša, potporu oružanim snagama te rast.

'Shvaćam da se nalazimo u teškom trenutku. I također mi je jasno da imam posla kako bih vratio povjerenje nakon svega što se dogodilo. Sve što mogu reći je da nisam uplašen', poručuje Sunak.

'Stojim ovdje pred vama spreman voditi našu zemlju u budućnost. Staviti svoje potrebe iznad politike, izgraditi vladu koja predstavlja najbolju tradiciju moje stranke. Zajedno možemo postići nevjerojatne stvari. Stvorit ćemo budućnost dostojnu žrtava koje su mnogi podnijeli i svaki novi dan ispunit ćemo nadom', zaključio je Sunak.