nisu ni jeftine

[FOTO] Ovo je možda najbizarnija promjena u Britaniji: S novim premijerom stigla i nova govornica ispred Downing Streeta

25.10.2022 u 12:59

Bionic
Reading

Liz Truss jutros je održala oproštajni govor s govornice ispred Downing Streeta te napustila rezidenciju premijera. Nakon nje u kuću u kojoj stoluju britanski premijeri dolazi Rishi Sunak, za kojeg je odmah postavljena nova govornica

Oni koji su pomno pratili obraćanja britanskih premijera ispred Downing Streeta proteklih godina mogli su primijetiti da se sa svakim novim premijerom mijenja još jedna stvar - govornica s koje novi šefovi britanske vlade daju svoje izjave.

Poput Therese May, Borisa Johnsona i Liz Truss prije njega, Rishi Sunak (ili njegovi savjetnici) očito su osjetili potrebu da se novi premijer obraća javnosti s nove govornice.

Dok je govornica Truss imala zakrivljeni dizajn, ona koju će koristiti Rishi Sunak izrađena je od lakiranog drva svijetle boje, ravna i na prvi pogled djeluje nešto manje. Kako su komentirali na Sky Newsu, činjenica da je postolje govornice ravno trebalo bi simbolizirati želju Sunaka za stabilnosti vlade i stranke.

David Cameron odlučio se za zakrivljenu govornicu od svijetlog lakiranog drva, Theresa May za tradicionalniji dizajn od obojene cedrovine dok je Boris Johnson koristio predsjednički stil od tamnog drva koji preferiraju američki političari.

Govornice britanskih premijera Izvor: Profimedia / Autor: Tayfun Salci / Zuma Press / Profimedia

Laburistički premijeri su, za razliku od torijevaca, imali nižu govornicu na kotačima, a koristili su je i Gordon Brown i Tony Blair.

Za izradu svake govornice navodno je potrebno oko tri tjedna, a košta između 2000 i 4000 funti.