munje parale nebo

[FOTO/VIDEO] Strašna oluja poharala Francusku: U nevremenu s tučom jedna osoba poginula, 15 ozlijeđeno

05.06.2022 u 14:50

Bionic
Reading

Silovita oluja poharala je u subotu Francusku, pri čemu je jedna osoba izgubila život, a petnaest ih je ozlijeđeno, među njima dvoje teško, priopćile su vlasti, dok Meteo-France u nedjelju očekuje smirivanje nevremena.

Žena u tridesetim godinama poginula je zarobljena ispod automobila pošto ju je povukla bujica u Rouenu, doznaje se iz ureda gradonačelnika tog grada zapadno od Pariza.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je novinarima u nedjelju ujutro da je u olujnom nevremenu "15 ljudi ozlijeđeno, među njima dvoje teško", napose 13-godišnji dječak koji je "kritično".

Istaknuo je da je ovo "prvi put u zadnjih dvadeset godina" da je oluja zahvatila tako veliko područje.

Nevrijeme je u subotu protutnjalo kroz 65 francuskih departmana, a 15.000 kućanstava ostalo je u nedjelju bez električne energije, rekao je ministar. Ovo je "prvi put u zadnjih dvadeset godina" da su oluje istodobno pogodile ovako velik teritorij, istaknuo je.

Darmanin je rekao da su štetu pretrpjela "umjetnička djela", napose mostovi u Mayenneu, na zapadu, koje je "odnijela" bujica te vinogradi, ponajviše u Landesu i u Gersu, na jugozapadu.

Meteo-France je u nedjelju ujutro oglasio narančasti alarm zbog oluje u 25 departmana, gdje se nevrijeme još nije smirilo, uglavnom na sjeveroistoku Francuske.

U nekim krajevima udari vjetra dosezali su više od 100 km/h.

Na jugozapadu zemlje led promjera nekoliko centimetara obrušio se na dio vinograda u Armagnacu, glasovitom po vrhunskom konjaku, rekli su za AFP vinogradari i mjesni čelnici.

"Procjenjuje se da je stradalo 4 do 5.000 ha vinograda i više desetaka tisuća hektara drugih kultura" u departmanu Gersu, rekao je predsjednik mjesne poljodjelske komore Bernard Malabirade.

Potonji dodaje da je led promjera tri centimetra prouzročio veliku štetu na zapadu departmana Gersa.

Munje su parale nebo u Bretanji i u Normandiji (na zapadu), ali i u Val de Loireu (u središtu) i u Ile-de-Franceu, oko Pariza. Amaterski fotografi objavili su na društvenim mrežama snimke udara groma u vrh Eiffelova tornja u Parizu.