BOGATA ZAPLJENA U CRVENOM MORU

[FOTO/VIDEO] Šijitski Hutiji nemalo se iznenadili nakon zauzimanja broda za koji sunitska koalicija tvrdi da prevozi medicinski materijal, evo što su sve našli

06.01.2022 u 21:15

Bionic
Reading

Jemenski pobunjenici Hutiji objavili su snimke zaplijenjenog oružja nakon što su početkom tjedna oteli teretni brod Rwabee koji je plovio pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a za kojeg vlasti Saudijske Arabije tvrde da je prevozio bolničku opremu. Službeni Rijad ističe da su na brodu koji je plovio prema saudijskoj luci Jazan bila vozila hitne pomoći, medicinska oprema, komunikacijski uređaji, šatori, terenske kuhinje i praonice rublja, no snimke Hutija ih demantiraju. Evo što je sve pronađeno na brodu

Saudijska novinska agencija SPA objavila je da je brod Rwabee presreten u noći na ponedjeljak u vodama Crvenog mora sjeverno od Jemena kada je iz napuštene vojne bolnice na jemenskom otoku Socotre prema Jazanu prevozio medicinsku opremu, što se u potpunosti ne podudara sa snimkama i fotografijama koje su nakon zapljene objavili Hutiji.

Pobunjeni Hutiji su uzaptili brod tvrdeći da je uplovio u jemenske vode s neprijateljskim namjerama, što je dovelo do njegovog zauzimanja u blizini luke Hodeidah. Glasnogovornik Hutija, brigadir Yahya Sare'e je dodao da je su jemenske oružane snage zauzele brod s vojnom opremom kako bi sudjelovao u neprijateljstvima usmjerenim na sigurnost i stabilnost jemenskog naroda.

  • +4
Brod Rwabee Izvor: EPA / Autor: HOUTHIS MOVEMENT HANDOUT

Pobunjeni Hutiji objavili su da su na brodu, uz medicinsku opremu, pronađeni i deseci vojnih kamiona različitih tipova i namjena, među kojima i taktički kamion s proširenom pokretljivošću (HEMTT) koji je specijalno razvijen za potrebe američke vojske, potom višenamjenska vozila velike pokretljivosti (Humvee) s antenama za povezivanje sa zemaljskim satelitskim komunikacijskim terminalima, čamci na napuhavanje s krutim trupom (RHIB) kakve koriste američki mornarički specijalci te mnoštvo kontejnera i sanduka s raznim tipovima automatskih pušaka, pancira i kaciga.

Saudijci najavili primjenu sile

Odmah nakon što su Hutiji objavili da su zauzeli brod, iz Rijada se oglasio glasnogovornik saudijske vojske, brigadir Turki Al-Maliki, koji je zaprijetio Hutijima kako hitno moraju osloboditi brod ili će koalicijske snage predvođene Saudijskom Arabijom upotrijebiti silu. Saudijci i njihovi saveznici bore se već duže vrijeme protiv jemenskih Hutija koji ne podržavaju međunarodno priznatog predsjednika Abd Rabua Mansura Hadija koji je pobjegao u Saudijsku Arabiju nakon što se u Jemenu prije deset godina razbuktao polustoljetni sukob između šijitskih Hutija sa sjevera zemlje koje podržava Iran i sunita koji žive na jugu, a koje podupire Saudijska Arabija i njezina sunitska koalicija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: TEESRI JUNG

Hutiji su još 2015. godine pokrenuli razne vrste napada na komercijalna i vojna plovila u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, uključujući i samoubilačke misije čamcima napunjenim eksplozivom. Međutim, zapljene brodova s vojnom opremom su vrlo rijetke te se zauzimanje broda Rwabee s početka tjedna smatra prvim takvim slučajem. Šijitski pobunjenici su, valja podsjetiti, 2019. nakratko zauzeli platformu za bušenje nafte pod južnokorejskom zastavom i jedan saudijski tegljač, a tri godine ranije protubrodskim projektilom ozbiljno su oštetili eksperimentalni superbrzi logistički katamaran HSV-2 Swift kojeg je američka ratna mornarica ranije iznajmila Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Službeni Abu Dabi je tom prilikom tvrdio da brod koristi za humanitarne misije, dok su Hutiji isticali kako se Swiftom premještaju koalicijski vojnici i materijal.

Hutiji se drznuli napasti i američku ratnu mornaricu

Vjeruje se da su Hutiji protubrodskim raketama u listopadu 2000. oštetili američki razarač USS Cole kojom prilikom je poginulo četvero mornara, a njih 12 je nestalo, dok su šesnaest godina kasnije pokušali napasti američki razarač USS Mason koji je uzvratio paljbu i primorao pobunjenike na uzmak.

Prošlog mjeseca je, pak, američka ratna mornarica u Arapskom moru zapljenila ribarski brod koji je plovio bez zastave, a na kojem su pronašli 1400 kalašnjikova i oko 226.600 komada pripadajućeg streljiva. Prema Pentagonu, ribarski brod je najvjerojatnije prevozio oružje iz Irana u Jemen.

TWITTERLINKOVI:

Iako su u posljednje vrijeme pojačani napadi sunitske koalicije na pobunjenike, Hutiji ne pokazuju znakove povlačenja pred novim ofenzivama. Štoviše, Hutiji nastavljaju s napadima dronovima i projektilima na vojne i civilne ciljeve u susjednoj Saudijskoj Arabiji pa se pretpostavlja da će zapljena broda Rwabee osujetiti bilo kakav napredak prema ranije najavljivanom prekidu vatre.