BICIKLIMA PO ZAGREBU

[FOTO/VIDEO] Održan treći Pride Ride: 'Odluka američkog suda pokazala je kako brzo mogu nestati prava za koja smo se desetljećima borili'

25.06.2022 u 20:40

Bionic
Reading

Neformalna građanska inicijativa Ponosni Zagreb organizirala je u subotu treći Pride Ride, prosvjednu vožnju biciklima centrom Zagreba, na kojoj je zatražila ravnopravan položaj LGBTI osoba ali i upozorila na štetnost odluke američkog Vrhovnog suda o pobačaju.

Organizatori prosvjedne povorke pozvali su vlasti da LGBT osobe uključe u izmjene Obiteljskog zakona, traže i bolju dostupnost osnovne zdravstvene skrbi za transrodne osobe te da policija sustavno prepozna ozbiljnost zločina iz mržnje.

Tražimo da se u Program za mlade izrijekom uvedu LGBT osobe, da nas se uključi u provedbu tog programa te da se naš identitet očituje u kulturnim politikama Grada Zagreba, poručila je novoj gradskoj vlasti suorganizatorica Azra Ayyash u Parku dr. Franje Tuđmana uoči jednosatne vožnje.

Pride Ride počeo se održavati u Zagrebu tijekom epidemioloških mjera umjesto tradicionalne Povorke ponosa, a iako su mjere ukinute, organizatori su odlučili održati prosvjednu vožnju zbog, kako su istaknuli, bujanja populizma i nacionalizama na globalnoj razini.

Osvrnuli su se i na događanja u SAD-u, gdje su milijuni žena izgubili zakonsko pravo na pobačaj, kao i na noćašnji napad na noćni klub u Oslu, popularan među LGBTQ zajednicom.

"Odluka američkog Vrhovnog suda pokazala je koliko jednostavno i brzo mogu nestati prava za koja smo se desetljećima borili. Takvo što kod nas se ne smije dogoditi. Nećemo dopustiti konzervativnim i klerikalnim strujama da, pod krinkom zaštite obitelji, gaze žene i ljudska prava", poručila je Ayyash.

  • +24
Treći Pride ride u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Suorganizatorica Pridea Karla Horvat-Crnogaj smatra da je riječ o posljedicama bujanja populizma.

"Zadnjih godina u svijetu, ali i u Hrvatskoj, rastu određeni populistički trendovi koji jačaju ksenofobne koncepte i nacionalizam te razgrađuju osjećaj za različitost", ocijenila je Horvat-Crnogaj te pozvala organizacije civilnog društva da osmisle način očuvanja civilizacijskog standarda.

"Društvena klima ne može se procijeniti jednoznačno, velika je razlika između Zagreba i ruralnih sredina, Hrvatska je podijeljena", ustvrdila je Horvat- Crnogaj.

Inicijativa Ponosni Zagreb organizirala treći Pride Ride Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX

Posebno je istaknula potrebu promjene educiranja o LGBT temama i institucionaliziranu podršku marginaliziranim i ugroženim skupinama.

Obrazovni sustav treba pomoći mladima da prepoznaju različitost kao bogatstvo društva, poručila je.