HND i sindikat

[FOTO/VIDEO] Na Svjetski dan slobode medija u Hrvatskoj počast ubijenim novinarima u Ukrajini

03.05.2022 u 13:57

Bionic
Reading

Okupljanjem pred zgradom Novinarskog doma Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske odali su i utorak na Svjetski dan slobode medija počast novinarima ubijenima u ratu u Ukrajini, ali i svim novinarima i novinarkama čija je sloboda rada ugrožena

U javnoj akciji pet minuta do podne, ispred spomen-ploča novinarima ubijenima u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu, čelnici HND-a predsjednik Hrvoje Zovko, potpredsjednici Branko Mijić i Goran Gazdek te predsjednica SNH Maja Sever sa desetak kolega držali su fotografije novinara i novinarki koji su poginuli u ratu u Ukrajini.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever pročitala je izvatke iz Deklaracije za Ukrajinu iz Perugie u kojoj stoji kako je ruska invazija na Ukrajinu još jednom naglasila suštinsku ulogu neovisnog, etičnog novinarstva, koje informira građane i pomaže im u donošenju životno važnih odluka te koje poziva moćnike na odgovornost.

"Kao moćan protuotrov za dezinformacije i propagandu, koje su karakteristike hibridnog rata, i kao stup demokracije o kojem ovise druge slobode i prava, novinarstvo u Ukrajini podvrgnuto je stravičnom udaru. Ciljanje novinara, njihovo mučenje i ubijanje odvratno je i mora se zaustaviti. Odgovorni moraju biti privedeni pravdi prema nacionalnim i međunarodnim zakonima", istaknula je Sever.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

U Deklaraciji se navodi kako moraju prestati online-napadi na novinarske organizacije i novinare te se najoštrije osuđuju ruski napadi na slobodu medija i slobodu govora u Ukrajini. Izražava se solidarnost za svim novinarima i neovisnim medijima koji prate rusku agresiju na Ukrajinu.

Što je veća prijetnja životima i mogućnostima ukrajinskih novinara da rade svoj posao, to će veći biti naši napori da im damo podršku. Financiranje, zaštitna oprema, smještaj, obuka, radni prostor u stranim gradovima i psihosocijalna podrška - učinit ćemo sve što možemo kako bismo podržali naše ukrajinske kolege da nastave izvještavati, navodi se u deklaraciji.

Deklaraciju su uz Europsku federaciju novinara i još 149 organizacija potpisali i HND SNH te se u njoj zahtijeva da odmah prestanu mučenja i ubijanja novinara u Ukrajini. 

Potpredsjednik HND-a Branko Mijić rekao je kako novinari gromoglasno šute a njihov glas se čuje. "I svaka naša žrtva je korak bliže onom danu koji u svakom kutu ovog svijeta mora biti dan slobode, a ne pogibija medija. I zato danas ne slavimo dok kolege i prijatelji ginu i skapavaju u tamnicama, danas smo ovdje samo s jednom porukom: Nećemo odustati, istina je na našoj strani. Borba se nastavlja", poručio je Mijić.  

  • +6
HND i SNH na Dan slobode medija odali počast novinarima ubijenima u Ukrajini Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic