oprez u prometu

[FOTO/VIDEO] MUP na glavni zagrebački trg postavio 100 invalidskih kolica. Otkrili su kakvu poruku time šalju

20.10.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova organiziralo je u utorak akciju u sklopu koje su postavili 100 invalidskih kolica na Trgu bana Jelačića s porukama onih koji su zbog prometnih nesreća postali osobe s invaliditetom.

Invalidska kolica postavljena su s porukama koje simboliziraju godišnji prosjek osoba u Hrvatskoj, koje su zbog posljedica prometnih nesreća postale nepokretne te su primorane na životu u invalidskim kolicima.

„Tih sto kolica je postavljeno zato što je godišnji prosjek da sto osoba od posljedica prometnih nesreća postanu trajni invalidi, i cijeli život nakon prometne nesreće budu vezani za invalidska kolica“, rekao je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija povodom obilježavanja prvog Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa.

Projekt je osmišljen zbog crne statistike u prometu prema kojoj u Hrvatskoj godišnje strada 15.652 osobe. Od toga 79,4 posto stradalih je prošlo s lakšim tjelesnim ozljedama, dok je teško stradalih 18,4 posto.

Godišnje, prema tim brojkama, pogiba 2,2 posto sudionika prometnih nesreća, što je u prosjeku 351 osoba godišnje.

Prometne nesreće također su i jedan od najvećih ubojica ljudi u dobi između 10 i 25 godina, u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Mataija navodi kako su, u odnosu na prošlu godinu, smanjeni svi statistički pokazatelji od broja prometnih nesreća s lakšim i težim posljedicama te je smanjen broj smrtno stradalih u Hrvatskoj za 28 osoba.

„Prošla je godina praktički bila najbolja godina što se tiče stanja sigurnosti cestovnog prometa u zadnjih 60 godina, odkad sustavno pratimo sustav sigurnosti“, kazao je Mataija.

Dodao je kako iz godine u godinu bilježe sve manje prometnih nesreća, ali i najtežih stradavanja sudionika u prometu.

„Mi kao policija uvijek radimo kombinirane aktivnosti, i preventivne i represivne, jer mislimo da samo sustavnim pristupom, odnosno sveobuhvatnim pristupom sigurnosti cestovnog prometa možemo doći do željenog cilja“, naglasio je Mataija.

U sklopu programa također će se u srijedu, na sam dan obilježavanja Nacionalnog dana, na deset lokacija diljem Hrvatske dijeliti letci kojima će se upozoravati građane na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj, a to su vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnje, nekorištenje zaštitnog pojasa, i prekoračenje brzine.

  • +16
Na Trgu bana Jelačića postavljena invalidska kolica povodom Dana sigurnosti cestovnog prometa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na lokacijama obilježavanja građani također mogu potpisati i povelju, kojom se obvezuju na poštivanje prometne kulture, a tom prigodom dobiju i prigodni bedž.

Poseban program također je namijenjen srednjoškolcima, posebice učenicima četvrtih razreda koji uskoro postaju vozači, a kojima će se podijeliti letci koji će ih upozoriti na opasnosti i posljedice nepoštivanja prometnih pravila.