akcija u centru zagreba

[FOTO/VIDEO] Juričan pozvao DORH da istraži radijsku grupaciju Jurića Kaćunića

01.09.2021 u 14:47

Bionic
Reading

Redatelj i aktivist Dario Juričan održao je u srijedu akciju "Pratite trag novca", poručivši Državnom odvjetništvu da bi se trebalo uključiti u raščišćavanje "medijskog i financijskog zagađenja" koje proizvodi radijska grupacija pod palicom Ivana Jurića Kaćunića.

Juričan je akciju održao ispred sjedišta HDZ-a i Palmotićeve 7, sjedišta Top radija, dobitnika koncesije za frekvenciju Radija 101.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) na sjednici 28. srpnja izabralo je kao najpovoljnijeg ponuditelja za regionalnu koncesiju na 101 MHz Top Radio d.o.o, koji je u vlasništvu Ivana Jurića Kaćunića.

Juričan tvrdi da je jedan od osnivača HDZ-a Miroslav Kutle 1990-tih stvorio mrežu radiostanica, no bijegom od hrvatskog pravosuđa u BiH izgubio je kontrolu nad ortačkim vlasništvom.

Pozivajući se na Kutline izjave tjedniku Nacional, rekao je da tim radiostanicama sada preko Jurića Kaćunića dirigiraju braća Pripuz.

Ustvrdio je da o načinu na koji posluje radijska grupacija Jurića Kaćunića najbolje govore primjeri tvrtki Mega produkcija i Media Universal, kojima država nije naplatila porezni i stečajni dug.

Zagreb: Akcija "Pratite trag novca" Darija Juričana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Ocjenjuje da su te stanice "čista lova" jer je u posljednjih pet godina bruto dobit svake od njih iznosila od dva do pet milijuna kuna - lani je Narodni radio ostvario dobit od 5,5 milijuna kuna, Radio Dalmacija 2,7 milijuna kuna i Antena 2,5 milijuna kuna.

Juričan kaže da su članovi VEM-a od Kaćunića dobili poklone, a pismo potpore Top radiju potpisali su Hrvatski nogometni savez, Zagrebački nogometni savez i Luka Burilović (Hrvatska gospodarska komora), koje je nazvao HDZ-ovim poslušnicima.

  • +5
Zagreb: Akcija "Pratite trag novca" Darija Juričana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za premijera Andreja Plenkovića rekao je da je "pasivni manipulator koji se pravi da ga se radijska priča ne tiče" iako je HDZ izvorni uzrok problema jer je sadašnje vodstvo VEM-a postavljeno uz blagoslov HDZ-a.