medijski monopol

Radio 101: Davanje koncesije Top radiju za 101 MHz gašenje je medijskog pluralizma

04.08.2021 u 14:15

Bionic
Reading

Vlasnik Radija 101 Thomas Alexander Thimme u srijedu je ocijenio kako je davanje koncesije za frekvenciju 101 MHz Top radiju d.o.o. gašenje medijskog pluralizma i podržavanje medijskog monopola, najavivši obraćanje nadležnim europskim i hrvatskim institucijama

Thimme je sazvao konferenciju za novinare nakon što je Vijeće za elektroničke medije (VEM) prošlog tjedna odlučilo da je Top radio najpovoljniji ponuditelj za koncesiju za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na 101 MHz.

Na toj je frekvenciji do kraja svibnja emitirao Radio 101, što je značilo i da je Stojedinica izgubila mogućnost za dobivanje koncesije za emitiranje u radijskom eteru.

Najavio je i kako će premijera Andreja Plenkovića i europske institucije upozoriti na problem s davanjem radijskih koncesija ocijenivši i kako je gubitak koncesije Radija 101 značio i gašenje jednog od najutjecajnijih hrvatskih nezavisnih medija.

Kazao je i kako je na probleme s dodjelom koncesija htio upozoriti i medijskog regulatora – Agenciju za elektroničke medije (AEM) i Ministarstvo kulture i medija, no bez uspjeha.

S druge strane, dodjelu koncesije za 101 MHz konkurentskom Top radiju ocijenio je podržavanjem medijskog monopola, a novinarima je priložio i odgovor direktora Top Radija Ivana Jurića Kaćunića na predloženi sastanak još sredinom lipnja.

''Za vašu informaciju, Miroslav Kutle više nema vlasništva i povezanosti s našim radijskim sustavom'', stoji u Kaćunićevu odgovoru.

Vijeće za elektroničke medije odluku o novom koncesionaru za 101 MHZ donijelo je temeljem Obavijesti o namjeri davanja koncesija objavljenoj početkom lipnja.

Top radio d.o.o. izabran je kao najpovoljniji ponuditelj, temeljem provedenog postupka tajnog glasovanja, sa šest glasova, a jedan glas dobio je ponuditelj Zwei 01 d.o.o.

Radijska koncesija Top radiju je dodijeljena na razdoblje od 15 godina.

Radio 101 kratko se oglasio na facebooku gdje je objavio odluku VEM-a, uz poruku "Hvala vam svima. Javit ćemo se uskoro, sad smo još svi malo.. bez riječi..".

Radio 101 prestao je emitirati nakon 37 godina postojanja 31. svibnja u ponoć nakon što mu u svibnju nije bila produljena koncesija zbog nepotpune dokumentacije.

Radnici "Stojedinice" zatražili su izdavanje privremene koncesije, a predsjednik VEM-a Josip Popovac tada je objasnio da Zakon o elektroničkim medijima ne poznaje pojam "privremene koncesije".

Novi postupak dodjele koncesije bio je pokrenut 9. lipnja, a pristiglo je osam ponuda za frekvenciju 101 MHz.