počast u saboru

[FOTO/VIDEO] Jandroković i Plenković upisali se u knjigu žalosti: Tuđman je bio dobar i blag čovjek, netipičan političar

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2021 13:55
  • Objavljeno 01.02.2021 u 13:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak je otvorena knjiga žalosti za HDZ-ova zastupnika Miroslava Tuđmana, koji je preminuo u nedjelju, prvi se upisao predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je istaknuo kako je Tuđman bio blag i dobronamjeran čovjek, netipičan političar.

„Duboko me je pogodila vijest o njegovoj smrti, iako smo znali da njegovo zdravstveno stanje nije dobro, da se borio s teškom bolešću“, rekao je Jandroković novinarima u Saboru.

Naglasio je da će Tuđmana u prvom redu pamtiti kao „dobrog, dobronamjernog, blagog čovjeka, koji nije bio tipičan političar“. Znam da ga cijene kolege iz HDZ-a, ali i ostali zastupnici jer se uvijek zauzimao za agrumentiranu i stručnu raspravu, rekao je Jandroković.

  • +2

Gordan Jandroković u Saboru se upisao u knjigu žalosti za Miroslava Tuđmana

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Posebno je naglasio kako je Tuđman bio „strastveni zagovornik“ reformi u Saboru, tako da se ojača njegov dignitet, kvaliteta i stručnost rasprava. Zagovarao je da se puno ozbiljnije radi kroz odbore i u tome je bio ustrajan, rekao je.

Miroslav Tuđman ostavio je trag i izvan Sabora. „Tijekom Domovinskog rata i nakon njega obnašao je niz vrlo važnih funkcija. Pamtit ćemo ga kao jednog od utemeljitelja hrvatske obavještajne zajednice, dao je veliki doprinos u stvaranju hrvatske države i u borbi za njenu neovisnost i samostalnost. Posebno je važan njegov doprinos u Domovinskom ratu“, naglasio je Jandroković.

Podsjetio je kako je s Tuđmanom u zadnjem desetljeću dva puta bio zajedno u istim izbornim jedinicama, na istim listama, te ga, osim političkih veza, uz njega veže i prijateljski, korektan ljudski odnos.

„Siguran sam da će ga pamtiti brojni naraštaji, ostaje veliki gubitak za sve nas u Saboru“, rekao je Jandroković i izrazio sućut obitelji Tuđman.

Video: Patrik Macek/Pixsell

Plenković se upisao u knjigu žalosti u povodu smrti Miroslava Tuđmana

Premijer Andrej Plenković upisao se u ponedjeljak u knjigu žalosti otvorenu u Hrvatskom saboru u povodu smrti HDZ-ova zastupnika Miroslava Tuđmana te prigodnim riječima istaknuo njegov doprinos u demokratizaciji zemlje i izgradnji hrvatskih institucija.

Video: Patrik Macek/Pixsell

Sin prvog hrvatskog predsjednika, najstariji saborski zastupnik Miroslav Tuđman, bio je politički angažiran znanstvenik, čovjek koji je vrlo studiozno pristupao svom radu u Saboru. Uživao je poštovanje brojnih aktera, neovisno o političkoj pripadnosti, izjavio je Plenković.

Za Tuđmana je istaknuo da je u proteklih tridesetak godina slobodne, moderne i demokratske Hrvatske bio jedan od političara koji su pridonijeli demokratizaciji zemlje i procesu izgradnje hrvatskih institucija, kao jedan od utemeljitelja hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sustava.

  • +1

U knjigu žalost za Miroslava Tuđmana upisao se i Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izrazivši sućut obitelji u ime Vlade, HDZ-a i svoje osobno, Plenković je poručio da će se Miroslava Tuđmana s ponosom sjećati svi koji su pratili njegov rad i cijenili njegov doprinos slobodnoj Hrvatskoj.

Miroslav Tuđman, koji je preminuo u nedjelju u 75. godini života, bio je istaknuti znanstvenik, sveučilišni profesor, publicist i jedan od utemeljitelja hrvatskog obavještajnog sustava.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!