vučiću najviše šanse

[FOTO/VIDEO] Incidenti na izborima u Srbiji: Napadnuti političari, mrtvi na popisima…

03.04.2022 u 17:48

Bionic
Reading

U Srbiji su u nedjelju počeli predsjednički i parlamentarni izbori na kojima se, po istraživanjima javnog mišljenja, očekuje da šef države Aleksandar Vučić osvoji drugi uzastopni mandat, a njegova Srpska napredna stranka (SNS) započne drugo deseljeće vlasti.

Birališta su otvorena u sedam sati, a nešto više od 6,5 milijuna birača odlučivat će o osmero predsjedničkih kandidata i 19 izbornih listi koje su u utrci za 250 zastupničkih mandata u državnom parlamentu. U utrci je ukupno 12 izbornih lista, a nadmeću se za 110 mandata u Skupštini grada, čiji vijećnici poslije konstitutivne sjednice većinom glasova biraju gradonačelnika.

No, izbori nisu prošli glatko. Nekoliko političara napadnuto je na biralištima, a među njima i lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović. >>>Cijeli članak<<<

Incident u Nišu

Srpski pokret Dveri objavio je da su se u Nišu kršila izborna pravila prilikom glasanja i da je bilo incidenata, prenosi N1.

Kako je navedeno, ispred Voždove škole u centru Niša, stvorio se ogroman red birača i puno ljudi ne može glasati jer nisu na biračkoj listi, a uvijek su tu glasali.

"Ispred biračkog mjesta stoji sin Dragana Đorđevića, visokog dužnosnika Srpske napredne stranke Niš. Dok je potpredsjednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Кerković davala izjavu policiji o ranijim incidentima, Đorđević je nasrnuo na nju i vrijeđao je", naveli su iz Dveri.

Istaknuto je da je incident prijavljen MUP-u, OEBS-u i promatračkoj misiji CRTA.

Napadnut promatrač u Zemunu

Organizacija Ne davimo Beograd priopćila je da je promatrač koalicije MORAMO i Ne davimo Beograd, na izbornom mjestu 75 u Zemunu, Đorđe Trajković, napadnut "nakon što je otkrio i snimio stranačke aktiviste SNS-a koji koristeći paralelnu izbornu listu idu od vrata do vrata i zovu ljude na glasanje".

  • +22
Izbori u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/PIXSELL

Na biračkom popisu mrtva žena

Na glasačkom mjestu u Kraljevu na biračkom popisu se pojavila žena koja je preminula prije skoro dvije godine. Kako je za Nova.rs ispričao njen unuk Bojan Milićević, on je komisiji pokazao njezino ime na popisu i tražio da se upiše primjedba da žena nije živa kako to ne bi bilo zloupotrebljeno.

Izlaznost do 16 sati 41,56 posto

Na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji do16 sati glasalo je 41,56 posto od oko 6,5 milijuna upisanih birača, priopćilo je u nedjelju Republičko izborno povjerenstvo (RIK) niječući da je bilo ozbiljnih izgreda, a MUP se očitovao o samo dva u niza prijavljenih napada na stranačke aktiviste.

Prema podacima RIK-a do 14 sati na izborima je glasalo 31,56 posto upisanih birača, a približne su i procjene neovisnih promatrača po kojima je na birališta izišlo nešto više od 30 posto.

Izlaznost u Beogradu, gdje oko 1,6 milijuna upisnih birača glasa za 110 vijećnika gradske skupštine Skupštine dosegnulo je 38,50, ali su tijekom popodneva na biralištima veliki redovi i na pojedinim biračkim mjestima se čeka i više od pola sata.

U Vojvodini glasalo je 44 posto birača, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji izlaznost je 42,79 posto, u južnoj i istočnoj Srbiji 42,91 posto, rečeno je novinarima na tiskovnoj konferenciji RIK-a.