velika svečanost

[FOTO/VIDEO] Glavni stožer Oružanih snaga svečanom akademijom obilježio 30. obljetnicu osnutka

15.10.2021 u 12:52

Bionic
Reading

Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske u petak je, u nazočnosti visokih državnih dužnosnika, svečanom akademijom obilježio 30. obljetnicu ustrojavanja, podsjetivši na vremena kada je bilo jasno da ćemo na dolazeću agresiju trebati odgovoriti oružjem.

Uz predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića na svečanosti su sudjelovali i izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj te brojni vojni i civilni državni dužnosnici.

Predsjednik države i vrhovni zapovjednik posebno je pozdravio prisutne bivše načelnike Glavnog stožera, ustvrdivši da su oni ratna generacija te da će možda još samo sljedeći načelnik biti osoba koja je sudjelovala u ratu i bila ratni zapovjednik.

Milanović: Pregršt stvari za ponos i vrlo malo stvari za preispitivati

"Nakon toga ulazimo u razdoblje kada ćemo povijest i onu povijesnu istinu koja nam je važna morati još intenzivnije ponavljati svojoj djeci jer drugi će nam pisati povijest. Morat ćemo je pisati i mi, i to objektivno jer u toj povijesti ima pregršt stvari za ponos i vrlo malo stvari za preispitivati. Imate na što biti ponosni", poručio je Milanović.

Ustvrdio je i da vojska ne može funkcionirati bez novca već može samo preživljavati, a iako zbog teške situaciju neće biti jednostavno slagati proračun iz niza razloga naglasio je kako će se javno zalagati da se proračun za Hrvatsku vojsku ne smanjuje.

"Osim zrakoplova koje nabavljamo, što je za svaku pohvalu, vojsci treba hrana, streljivo, trebaju svi oni troškovi koji se ne vide i radi kojih se ne drže tiskovne konferencije, koji nemaju nikakvu političku prezentacijsku snagu, ali bez toga vojska ne može“, rekao je Milanović, napomenuvši kako je to težak i izazovan posao Vlade i resornog ministarstva.

Vojska, dodao je Milanović, sada nije na granici kao što je to bila u vrijeme hladnog rata, niti vidi u ovom trenutku izazov koji bi je iznio na granicu jer to radi policija kojoj treba dati punu podršku.

Hrvatska mora voditi računa o svojim interesima

Ustvrdio je da Hrvatska vojska brani Hrvatsku, a trenutno imamo misiju u Poljskoj, na Baltiku dok misiju u Afganistanu više nema nitko. U kampanji je, kazao je, najavio da neće donijeti odluku o produljenju hrvatske nazočnosti u Afganistanu iako nesvjestan što bi se moglo dogoditi.

Objasnio je i kako je vidio da stvari idu kraju, a iz toga je izašlo dosta iskustva za hrvatske vojnike, ali i pravovremena, inteligentna i zajednička odluka da se trebamo polako povlačiti.

"Kada je u pitanju naša misija na istoku, gledamo da se ponovno dižu bodljikave žice prema nekim istočnim susjedima koji i jesu i nisu prijetnja, migranti i jesu i nisu prijetnja. Stvara se tenzija. Ja znam da nije jednostavno i lako živjeti cijelu povijest s dominantnim, velikim i vrlo često agresivnim susjedom prema istoku. Međutim, mi živimo na zapadu, mi smo solidarni i mi jesmo za pomoć, ali isto tako moramo gledati i svoje interese i ne dopustiti da nas se uvuče u nešto nad čime nemamo nikakvu kontrolu“, rekao je Milanović.

Ustvrdio je da su to činjenice i da se to zove državni razlog jer svaka državna vlast, i kada je to u pitanju ali i kad je u pitanju opskrba energentima prije svega mora voditi računa o svojim interesima, a onda u dobroj vjeri, koliko je god to moguće na drugom mjestu o nekim zajedničkim interesima.

"Pozorno ćemo promatrati što se događa i paziti da nas se ne uvuče u nešto u što nikada više ne trebamo biti uvučeni, ništa slično što smo u povijesti radili za tuđi račun“, zaključio je Milanović.

  • +8
Milanović na obljetnici osnivanja Glavnog stožera OSRH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Banožić: Hrvatska vojska prepoznata po izvrsnosti

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić poručio je da je ovo trenutak kada se svi trebaju prisjetiti hrvatskih branitelja koji su dali život za stvaranje Hrvatske vojske i koji su je stvarali u najtežim trenucima.

"Tada smo imali neprijatelja koji je bio snažniji i opremljeniji ali hrvatski branitelj, taj čovjek koji je bio odlučan stati na branik države bio je dio Glavnog stožera, dio Hrvatske vojske i na taj način ušao u povijest", rekao je ministar.

Hrvatska vojska, naglasio je, u svim našim misijama i operacijama sudjeluje s hrvatskim vojnicima koje je isti taj Glavni stožer obučavao zahvaljujući svojim politikama, uz pomoć Ministarstva obrane i vlada.

"Svaki taj hrvatski vojnik danas zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima nosi posebnu čast, krasi ga ono što je krasilo za vrijeme Domovinskog rata, to je izvrsnost", rekao je ministar.

Poželio je da Hrvatska vojska i u buduće bude prepoznata po izvrsnosti na način da budemo cijenjeni u mirovnim misijama i operacijama ali isto tako da služimo odvraćanju svih onih koji bi Republici Hrvatskoj ponovno poželjeli nešto loše.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Hranj: Naše društvo može računati da će oružane snage kad god treba skočiti u pomoć

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj podsjetio je da je Glavni stožer formiran temeljem naredbe predsjednika države Franje Tuđmana davne 1991. u rujnu kad je već bilo jasno da ćemo na dolazeću agresiju trebati odgovoriti oružjem i da na za to trebaju oružane snage.

Prvi načelnik GS bio je general Anton Tus, koji oko sebe okupio stožerne časnike iz tadašnjeg zbora narodne garde i započeo je uspostavom stožera i oružanih snaga.

Potom na čelo GS dolazi general Janko Bobetko koji je osobno vodio operacije na jugu, a zatim i general Zvonimir Červenko u čijem se mandatu dogodila pobjednička i veličanstvena operacija Oluja prestanak borbenih operacija na hrvatskom teritoriju.

U doba mira trebalo je nastaviti s razvojem oružanih snaga, demobilizacije i modernizacije. Na čelu GS bili su brojni vrhunski vojnici, generali i dokazani zapovjednici, rekao je Hranj.

Izazovi su bili veliki ali u svakom mandatu GS je postao malo bolji što je imalo refleksije na Oružane snage koje su bile bolje i organiziranije. Danas imamo Oružane snage koje su priznate i respektirane od prijatelja i saveznika partnera ali isto tako i unutar nacionalnih granica. Naše društvo može računati da će oružane snage kad god treba skočiti u pomoć. Pred Glavnim stožerom i dalje je velika zadaća nastavka opremanja Oružanih snaga, zaključio je Hranj.

U prigodi Dana Glavnog stožera OS predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga odlikovao je Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u Domovinskom ratu, brigadnog generala Željka Živanovića i brigadira Antu Čokolića, ali i brojne druge pripadnike Glavnog stožera OS-a.