hrvatska vojska

Za dvojicu od petorice vojnika pozitivnih na kokain karijera je završena. MORH: Nema mjesta za posebnu zabrinutost

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 13.10.2021 09:21
  • Objavljeno 13.10.2021 u 07:52
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zbog slučajeva petorice vojnika pozitivnih na kokain u proteklih nekoliko mjeseci postavlja se pitanje što se to događa u Hrvatskoj vojsci. Iz MORH-a poručuju da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje jer imaju nultu toleranciju na droge

Zbog konzumacije kokaina za dvojicu je pripadnika Oružanih snaga vojna karijera završena.

'Oni su dobili raskid djelatne službe, a za tri ostala pripadnika proces je još uvijek u tijeku', kaže Dejan Džidić, zapovjednik u Pukovniji vojne policije OSRH za HRT. Među njima je i vojni specijalac koji je nedavno uhvaćen u tajnoj akciji usred noći. No za posebnu zabrinutost mjesta nema, ističu iz MORH-a. Sve što se događa u tzv. običnom svijetu događa se i u vojsci. Nadzori se stalno provode, a dobivaju i dojave o drogiranju.

'Onda idemo na ciljane osobe, kada znamo za osobu imenom i prezimenom, da bismo ju mogli dovesti u vezu s tim djelom. A preventivni nadzori rade se analitički, kada dobijemo nove vojnike, primjerice u Centru za obuku u Požegi', kaže časnički namjesnik Davor Pavlović.

Zbog većeg broja novootkrivenih slučajeva testiranja su pojačana. Provode se u MORH-u, uz prisutnost svjedoka civila. Ako osoba to želi, testiranje se ponavlja i u zdravstvenoj ustanovi. Sve se najstrože nadzire kako ne bi bilo greške.

'U tom slučaju vodimo ga kod doktora, ako on ne prihvaća naše rezultate. Doktor će izvaditi krv, izvadit će se njegov urin i sve će se to pohraniti u korporij Vojne policije', dodaje Pavlović. Ako su pozitivni, prijavljuju se Vojno-stegovnom sudu, koji odlučuje o kazni. Oni koji odbiju testiranje također dobivaju stegovnu prijavu. Broj pozitivnih među testiranim vojnicima ne raste, tvrde u MORH-u.

'Smatramo da je to otprilike na istoj razini, nema nikakvih povećanja ni smanjivanja, jednostavno provodimo nadzore i reagiramo temeljem dostavljenih rezultata', dodaje Džidić. MORH tvrdi da su ovi slučajevi izolirani i da nitko nije namjeravao prodavati drogu, nego su kokain, čini se, sankcionirani vojnici imali za osobnu uporabu. Je li razlog konzumacije droga preopterećenost, nemogućnost nošenja s odgovornošću na poslu ili nešto treće, tek će se istražiti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!