akcija pnuskoka

[FOTO/VIDEO] Glavni ravnatelj policije: Bilježimo ogroman porast kaznenih djela korupcije, prošle godine srušili smo rekorde

07.09.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u vezi akcije PNUSKOK-a u Šibeniku rekao je kako su uhićene tri osobe, policija u suradnji s drugim tijelima postojano radi u borbi protiv korupcije, organiziranog i gospodarskog kriminaliteta i raznih zločina, a lani su imali rekordan rezultat

Milina je na konferenciji za novinare u srijedu potvrdio uhićenje tri osobe dodavši da se provode dokazne radnje, pretrage i drugo te naglasio da se na tome neće stati jer je borba protiv korupcije već godinama prioritetna, a rezultati su vidljivi.

Naime, šibenska sutkinja Maja Šupe, poduzetnik Blažo Petrović kojemu je za mito trebala donijeti oslobađajuću presudu te odvjetnik Branimir Zmijanović uhićeni su u utorak poslijepodne u akciji istražitelja za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Milina je podsjetio kako je lani bilo više od 900 slučajeva kaznenih djela korupcije i ogroman porast u odnosu na 2020., a ove godine u prvih osam mjeseci imamo već više od 20 posto porasta koruptivnih kaznenih djela u odnosu na proteklu. Naveo je da su proteklih godina prijavili više od 150 zločinačkih udruženja i kriminalnih skupina.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Božinović: Odlučna borba protiv korupcije jedni način da ju se suzbije

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ministar Božinović odgovarajući na upit vezan uz uhićenja rekao je kako je neminovno da se pojavom informacija o koruptivnim radnjama u javnosti stvara percepcija, no da je odlučna borba protiv korupcije jedni način da ju se suzbije.

  • +9
Konferencija za medije o smrti pripadnika ATJ Lučko Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Rekao je kako policija na temelju prijave i naloga kreće u prikupljanje dokaza što može trajati mjesecima. "Policija to može raditi ako je stručna, profesionalna, samostalna i neselektivna u poslu, da bi to bila mora imati političku podršku, a u Ministarstvu im dolazi od mene", istaknuo je. Podsjetio je kako je na početku mandata poručio policiji 'radite svoj posao po zakonu i uopće me ne zanima koga i što radite, bitno je da ispunimo Vladin prioritet- borbu protiv korupcije'.

Ocijenio je da policija ima najbolje rezultate u povijesti po svim linijama rada napominjući kako je lani broj koruptivnih kaznenih prijava porastao gotovo za 70 posto, a broj obuhvaćenih osoba za 46 posto. Policija radi kvalitetno svoj posao i njezin rad u detekciji kaznenih djela i prikupljanju dokaza u daleko najvećoj mjeri rezultira kaznenim prijavama.

Otkrića korupcije ne bi bilo da se nije stvorio zakonski okvir i da ne postoji politička volja, naglasio je. Ne znam, ne trebam i ne smijem znati što radi PNUSKOK, poručio je Božinović.

Vezano uz posjet turskog predsjednika Tayipa Erdogana Hrvatskoj, Božinović je rekao da je policija angažirana, no da ni jedna država ni policija ne otkriva što radi u konkretnim situacijama kada su u pitanju posjeti najviših državnih dužnosnika drugih zemalja. Odgovor na pitanje što se tiče taktike i što policija poduzima u tom slučaju nije za objavu na press konferenciji, dodao je Božinović.

Izvor: Cropix