SIKORSKY UH-60M

[FOTO/VIDEO] Donosimo sve što trebate znati o moderniziranim verzijama Crnog jastreba koje stižu u Hrvatsku

02.02.2022 u 15:45

Bionic
Reading

Prva dva od ukupno četiri višenamjenska helikoptera američkog proizvođača Sikorsky tipa UH-60M Black Hawk stižu u četvrtak u redove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Prva dva Crna jastreba dio su donacije američke vojske vrijedne oko 53 milijuna dolara, a MORH će za dodatna dva helikoptera s pratećom opremom izdvojiti oko 115 milijuna dolara. Riječ je o najnovijoj varijanti helikoptera iz obitelji Black Hawk, koja je izvozni hit, a tportal donosi njihove ključne karakteristike

Odluka o nabavi četiri helikoptera UH-60M donesena je u mandatu bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića, a prema dostupnim podacima, prve dvije donirane letjelice konfigurirane su za specijalne snage dok preostala dva Crna jastreba stižu u standardnoj postavci popraćenoj dodatnom opremom i rezervnim dijelovima.

Inače, obuka za pilote i tehničare već je obavljena u Sjedinjenim Američkim Državama, no ostaje nepoznanica gdje će ti helikopteri biti smješteni jer je aktualni ministar obrane Mario Banožić potkraj siječnja ove godine kazao da je MORH tek u fazi potpisivanja ugovora za prvi parkirni hangar, a radovi na radioničko-servisnom hangaru trebali bi biti završeni početkom iduće godine.

  • +6
Predstavljanje helikoptera Black Hawk na Plesu u listopadu 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Helikopteri UH-60 Black Hawk nastali su na iskustvima stečenim tijekom Vijetnamskog rata, osobito onih potrebnih za povećanje sigurnosti posade i putnika. Riječ je o čak 40 specifičnih rješenja za sprječavanje nesreća ili smanjivanje njihovih posljedica, a koje su bile učestale u prijašnjim generacijama američkih borbenih helikoptera.

Jednodijelni oklop i ojačan stajni trap

Među dizajnerskim rješenjima ističu se jednodijelni oklop od lakih i kompozitnih materijala koji štite kabinu, ojačani stajni trap koji onemogućava udar trupa o tlo pri padu od 10 metara u sekundi, prevencija izbijanja požara nakon nesreće upotrebom dodatno oklopljenih spremnika za gorivo i sustava za dopremu goriva do motora te ugradnja prozora i vrata koji se mogu lako izbiti, čime se dobivaju velike površine za izlazak iz helikoptera u slučaju pada ili prisilnog slijetanja.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Primarna misija helikoptera Black Hawk je prijevoz trupa i logistička potpora, a može se konfigurirati za obavljanje medicinske evakuacije, zapovijedanje i upravljanje, traganje i spašavanje, oružanu pratnju, transportne misije i elektroničko ratovanje. Posadu čine dva člana, pilot i kopilot, kapacitet nosivosti je do četiri tone, uključujući 14 opremljenih vojnika ili šest medicinskih nosiljki, a najveća brzina doseže 295 kilometara na sat. Borbeni dolet je 592 kilometra, brzina penjanja iznosi 3,6 metara u sekundi, a plafon leta doseže 5,7 kilometara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Američka vojska odobrila je program nadogradnje za više od 1500 primjeraka Crnog jastreba na standard UH-60M u travnju 2001. godine. Prvi let modela UH-60M održan je u rujnu 2003., a novoizgrađeni helikopter ušao je u početnu proizvodnju niske stope (LRIP) u travnju 2005. godine te je dvije i pol godine kasnije počela puna proizvodnja.

Hrpa najnaprednije avionike

Glavne preinake u modernizaciji verzije M uključuju veće kompozitne lopatice glavnog rotora koje osiguravaju povećanje nosivosti od 225 kilograma, ojačani trup prilagođen većim brzinama leta i većim opterećenjima, mogućnost nošenja dodatnih spremnika za gorivo i ugradnju snažnijih slobodno-turbinskih turboosovinskih General Electricovih motora T700-GE-701C, kojima se upravlja putem napredne digitalne avionike.

Uz to, verzija kakvu dobiva naša vojska ima napredni sustav Advanced Flight Control Computer (AFCC) - on djeluje sa sustavom upravljanja fly-by-wire, čija kombinacija značajno olakšava pilotiranje. Tu je i novi sustav za smanjenje infracrvenog potpisa motora, digitalizirani paket avionike s četiri Rockwell Collinsova višenamjenska zaslona, Marconijevim elektroničkim sustavom upravljanja (CMC), dvostrukim Honeywellovim GPS-om s inercijskim (EGI) navigacijskim sustavom i integriranim sustavom dijagnostike radi preventivnog otklanjanja mogućih pogrešaka i boljeg planiranja održavanja (IHVMS), a koji proizvodi tvrtka Goodrich.

Inače, helikopteri UH-60 u raznim verzijama koriste vojske čak 29 zemalja, a verziju M nedavno je naručila i Litva, kojoj će proizvođač Sikorsky isporučiti četiri primjerka najkasnije do kraja 2024. godine.