trka pod posebnim mjerama

[FOTO] Ivo Zorica slavodobitnik 305. Sinjske alke, pogledajte tko je došao gledati višestoljetnu vitešku igru

09.08.2020 u 16:25

Bionic
Reading

Ivo Zorica slavodobitnik je 305. Sinjske alke na kojoj se za mjesto slavodobitnika borilo maksimalan broj alkara, njih ukupno 17.

Alkar Ivo Zorica sa sedam punata slavodobitnik je 305. Sinjske alke. Ovo mu je prva Alka, a do sada je osvajao tri čoje, a prije dva dana osvojio je četvrtu Baru.

Ivo Zorica rođen je 1983. godine. Po naobrazbi je ekonomski tehničar zaposlen kao službenik u sinjskoj poslovnici PBZ. Oženjen je, sa suprugom Monikom ima sina i kćer. Dolazi iz poznate obitelji Zorica, kao drugi alkar. U pratnji barjaka debitirao je 2000. godine, a 2002. godine postao je alkar kopljanik. Od 2006. do 2013.godine bio je zamjenik alaj-čauša.

Alkarski vojvoda Boško Ramljak je u svom pozdravnom govoru zahvalio predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću na njihovim govorima i ruci pomirenja u Kninu, a posebno se zahvalio na odlikovanju postrojbama HVO- a.

"Naša je Hrvatska postala nova, bolja država i društvo. Tako se ponašaju i govore pravi pobjednici. Čestitam i hvala vam na tome", poručio je Ramljak premijeru Plenkoviću.

  • +43
305. Sinjska alka Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Oni su ranije posjetili Samostan Čudotvorne Gospe Sinjske, a potom sudjelovali na Vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima.

Sinjska Alka se održava početkom kolovoza, tijekom tri dana vikenda. Petkom se uvijek održava Bara, subotom Čoja, a nedjeljom Alka.

Slavna je to viteška igra nastala prije 305. godina u čast čudotvorne Gospe sinjske koja je pomogla Sinjanima i cijeloj Cetinskoj krajini u obrani od Turaka. Alku je 2010. godine UNESCO uvrstio na Popis svjetske nematerijalne baštine. Alkarsko nadmetanje moći će se pratiti i u izravnom prijenosu HTV-a.

  • +35
Uzvanici na Sinjskoj alki Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Ovogodišnja Alka ostat će upamćena po posebnim epidemiološkim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. Zbog toga je gledalište smanjeno na četvrtinu. Do sada je gledalište primalo oko 10 tisuća gledatelja, sada ih ima maksimalno do dvije tisuće.