posebne mjere

Stipe Jukić: Najvažnije je osigurati sigurnost svih sudionika Alke, ali i kontinuitet manifestacije

09.08.2020 u 13:34

Bionic
Reading

Na ovogodišnjoj 305. Sinjskoj alki natjecat će se 17 alkara, a alkarske svečanosti održavaju se pod posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Sinjskoj alki prisustvovat će njezin pokrovitelj, hrvatski predsjednik Zoran Milanović. U Sinju će biti i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kao i premijer Andrej Plenković. Oni će prethodno posjetiti samostan Čudotvorne Gospe sinjske, a potom sudjelovati na Vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima.

Dugo se spekuliralo s time hoće li ovogodišnju Alku, zadesiti sudbina one iz 1855. godine kada je - zbog kolere - održana u listopadu umjesto u kolovozu.

Stipe Jukić iz Viteškog alkarskog društva je u razgovoru za N1 kazao kako ovo nije prvi put da je Alku pogodila epidemija, kao onu prije spomenute 1855. godine.

Dvije su stvari bile najvažnije, kaže Jukić, osigurati sigurnost svih sudionika Alke, ali i kontinuitet manifestacije. "Nije ovo prvi put da je ovo područje pogodila epidemija. Naravno, bio nam je važno osigurati kontinuitet kojim se Alka ponosi", kazao je.

Alku nisu odgodili, ali su poduzeli sve epidemiološke mjere da se svi osjećaju sigurno.

Protokolarni dio neće biti izmijenjen, ali svi popratni događaji poput alkarskih večera, koji nisu nužni će biti smanjeni ili odgođeni. 'Alkari su podijeljeni u dvije grupe po 15 alkara kako bi se osiguralo da ima dovoljan broj alkara ako se u jednoj grupi slučajno pojavi zaraza koronavirusom (po Statutu može sudjelovati od 11 do 17 konjanika, op.a.). U suradnji s epidemiolozima pripreme su izvršene tako da će oko trećina gledališta biti popunjena, kazao je Jukić.