CAPAK OTKRIO DETALJE

[DOKUMENT] Predstavljena serološka studija HZJZ-a: Pokazala da je 25 posto ispitanika imalo antitijela na covid-19

12.03.2021 u 12:29

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak predstavio je u petak rezultate serološke studije, provedene na 1436 ispitanika, koji su pokazali da je 25 posto uzoraka bilo pozitivno na antitijela na covid-19, što znači da su te osobe bile u dodiru s koronavirusom.

Slična studija rađena je u proljeće prošle godine, kada je među 1088 ispitanika njih svega 2,2 posto bilo pozitivno na antitijela na covid-19.

"U prvom valu od 1088 ispitanika imali smo 24 pozitivna na antitijela imunoglobulina G (IgG), što je bilo 2,2 posto. U drugom valu od 1436 ispitanika imamo 360 osoba koje su pozitivne na IgG, što je 25,1 posto. To je četvrtina svih ispitanih u Hrvatskoj", rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Važno je reći da su uzorci krvi uzimani krajem 12. mjeseca, tijekom 1. i početkom 2. mjeseca. Tu se ne vidi veliki utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih bio mali. U prvom valu smo imali nešto uži broj županija iz kojih smo uzimali krv, u drugom valu to su sve županije", kaže Capak.

Serološko istraživanje HZJZ-a by Tportal.hr on Scribd

Prisutnost antitijela je ravnomjerna među dobnim skupinama, pri čemu je manja kod osoba starijih od 70 godina i djece mlađe od 10 godina, kod kojih je u studiji udio pozitivnih bio 19,2 posto.

Studija je pokazala da 75 posto osoba koja su pozitivna na IgG ima neutralizacijski test, odnosno imuni su na covid-19. Neutralizacijski test znači da postoje antitijela koje se vežu za virus i uništavaju ga.

  • +11
Stožer civilne zaštite RH objavio rezultate istraživanja o antitijelima Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Capak smatra da je ovaj uzorak reprezentativan i pokazuje koliko je osoba došlo u kontakt s koronavirusom, a to je 25 posto.

"U Hrvatskoj smo dosad imali 240.000 oboljelih, a četiri puta više osoba došlo je u kontakt s virusom nego što imamo registriranih oboljelih. To je milijun ljudi", ustvrdio je Capak.