sjeverna kalifornija

[FOTO] Požar Dixie postao drugi najveći u povijesti Kalifornije, izgorjelo 400 objekata, a stihija prijeti još 14.000 kuća i zgrada

08.08.2021 u 21:53

Bionic
Reading

Požar koji hara sjevernom Kalifornijom prerastao je u drugi najveći dosad u povijesti te američke savezne države, rekli su u nedjelju lokalni dužnosnici, nekoliko dana nakon što je požar uništio povijesni grad izgrađen u doba Zlatne groznice te tisuće stanovnika primorao na evakuaciju

Šumski požar Dixie sada gori na više od 1850 četvornih kilometara. Vatrogasci su izvijestili da je jutros u 9 sati po mjesnom vremenu pod kontrolom bilo 21 posto opožarenih područja. Dodali su da je dosad izgorjelo područje koje je površinom veće od grada Houstona.

Od Dixieja je teži bio samo požar koji je buktio u kolovozu 2020. zahvativši veću površinu, točnije više od 3500 četvornih kilometara. Nasreću zasad nema informacija o smrtnim slučajevima, no po podacima šerifa okruga Plumas u subotu poslijepodne nestalima se smatralo pet osoba, a u međuvremenu je objavljeno da je dvoje na sigurnom.

  • +8
Požar Dixie Izvor: EPA / Autor: JOHN G. MABANGLO

Po podacima lokalnih dužnosnika požari predstavljaju prijetnju za gotovo 14.000 kuća i zgrada, a već ih je izgorjelo 400, među kojima i gotovo čitavo središte staroga rudarskog grada Greenvillea, koje se nalazi oko 100 km od Sacramenta.

Uzrok požara još se istražuje. Tvrtka Pacific Gas & Electric je objavila da je požar mogao izbiti kad se na jedan od dalekovoda toga komunalnog poduzeća srušilo drvo.