BIZARNA PROMETNA NESREĆA

[FOTO] Pogledajte kako izgleda sudar ruskog lansirnog transportera za interkontinentalne rakete s osobnim automobilom

  • Autor: Vanja Majetić
  • Zadnja izmjena 13.08.2022 13:48
  • Objavljeno 13.08.2022 u 13:48
Lanser Topol

Lanser Topol

Izvor: Creative Commons / Autor: One Half 3544

Na društvenim mrežama pojavila se ovih dana fotografija koja navodno prikazuje posljedice teške prometne nesreće u kojoj je sudjelovao osobni automobil i masivno rusko vozilo nalik na lansirni transporter za interkontinentalne balističke rakete. Iako su ovakvi bizarni sudari drugdje u svijetu rijetkost, u Rusiji se itekako događaju

Premda točne okolnosti nesreće nisu jasne, fotografija ukazuje da je šteta na osobnom vozilu velika, dok je vojno vozilo neoštećeno. Iako ogromno vojno vozilo nalikuje na lansirni tarnsporter MAZ-7917 koji nosi interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Topol, stručnjaci ukazuju da je riječ o ICBM vozilu za obuku vozača.

Ta rijetka vozila nose spremnike veličine projektila koji se mogu napuniti vodom ili pijeskom kroz velike otvore na vrhu kako bi simulirale teret kojeg nosi mobilni lanser. Vozilo za obuku vozača koje se pojavilo na nedavno objavljenoj fotografiji je slično novijem vozilu za obuku vozača BMS, ali potonje koristi potpuno drugačiju šasiju i ima različiti raspored otvora na vrhu. BMS također ima sekundarnu ulogu potpore, uključujući djelovanje kao teško vozilo za izvlačenje lansera koji ispaljuju interkontinentalne rakete tipa Topol-M i Yars.

Detalji o vozilu MAZ-7917 su teško dobavljivi. Zna se tek da je riječ o vozilu dužine 18,7 metara koje bez tereta teži 35,8 tona i koje ima radijus okretanja od 27 metara, što ukazuje da se radi o vozilu kojim nije lako upravljati, pogotovo ne na javnim prometnicama. No, sudari s takvim vrstama vozila u Rusiji nisu rijetkost.

Lanseri interkontinentalnih projektila

Izvor: Creative Commons / Autor: Učastnik

Primjerice, 2019. godine pojavila se fotografija mobilnog lansera interkontinentalnog projektila RS-24 Yars koji je zaglavio u prometnoj gužvi na moskovskoj obilaznici. Iste godine u Kursku je zabilježen sudar dva ruska 15-tonska oklopna transportera BTR-80 s osobnim automobilom.

Što god se dogodilo u posljednjem slučaju ostaje misterij, no jedino je sigurno da je osobni automobil izvukao deblji kraj u sudaru s jednim od najvećih vozila na svijetu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!