preleti nad zagrebom

[FOTO] Plenković iz Španjolske prozvao Milanovića za ljubomoru te poručio: 'Smiješne insinuacije da netko puši cigare i pije konjak pokazuju gdje smo mentalno'

16.03.2022 u 14:17

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković otpočeo je u srijedu jednodnevni posjet Španjolskoj gdje je posjetio vojnu bazu NATO saveza nedaleko od Madrida. Nakon sastanka sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, dvojica lidera obratili su se javnosti.

'Ove godine slavimo 100 godina diplomatskih veza između Španjolske i Hrvatske, 30 godina od početka diplomatskih odnosa od nastanka Hrvatske. Bio sam u Zagrebu, tada i sada istaknuo sam da radimo na jačanju naših veza', istaknuo je premijer Španjolske Pedro Sanchez.

'Mediteranska perspektiva izgradnje Europe nam je jako bitna, važno je spomenuti ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje', dodao je.

'Ovo je ključan trenutak za Europsku uniju, važno je da za sva društva i vlade, da europski patriotizam koji je napadnut od strane Vladimira Putina, izađe na vidjelo. Ovo nije samo napad na Ukrajinu, ovo je napad i na europsku demokraciju. U potpunosti odbacujemo napad Rusije na Ukrajinu koja je nezavisna država. Uveli smo sankcije protiv Putina i njegovog režima, a sve će to ostati dok on ne povuče svoje snage iz Ukrajine', kazao je Sanchez. Dodaje, prenosi HRT, da Putin želi oslabiti EU, ali da se tome treba oduprijeti.

'Naši građani ne mogu biti taoci Putinove ucjene, zahvaljujem premijeru Plenkoviću koji je došao. Izražavam našu solidarnost zbog ozbiljnog incidenta u Zagrebu, gdje je dron mogao uzrokovati strašne posljedice', dodaje Sanchez.

'Hrvatska je i dalje pod utiskom ovog velikog incidenta koji se dogodio prošlog četvrtka, kada je dron koji je nosio eksploziv pao praktično u centru našeg glavnog grada. Preletio je više od 1000 kilometara, kroz rumunjski i mađarski zračni prostor, a onda pao svega 50 metara od najvećeg studentskog doma u Zagrebu. Istražujemo ovaj incident, sve što ćemo doznati u danima i tjednima, objavit ćemo o kakvom se zrakoplovu radilo, objavit ćemo je li se radilo o grešci, sabotaži ili o namjeri. Srećom letjelica je pala na tlo, nije oštetila građevine i nije bilo ljudskih žrtava. U svakom slučaju, moglo se raditi o bilo kojem drugom glavnom gradu, moramo biti na oprezu zbog ruske agresije na Ukrajinu', poručuje premijer Plenković.

Plenković dodaje da je Hrvatska spremna za eurozonu te da bi se od 1. siječnja trebala priključiti. Dodao je da Hrvatska podupire europski put BiH prema Europskoj uniji.

Plenković se osvrnuo i na posjet češkog, poljskog i slovenskog premijera Ukrajini. 'To je jaka poruka solidarnosti ukrajinskoj vladi. Svaka inicijativa koja može pridonijeti miru i zaustaviti ubijanje civila u Ukrajini je više nego dobrodošla', kazao je.

Kazao je i da će se na razini EU razgovarati i razrješenju situacije u Ukrajini. Kazao je i da je Hrvatska devedesetih doživjela srpsku agresiju pod Miloševićevim režimo te da nitko nije vjerovao da će se na europskom tlu dogoditi rat poput onog u Hrvatskoj.

Plenković je na pitanje novinara kazao da je u posjetu NATO centru dobio informacije koje su bile iste kao i one koje je dobio u hrvatskom centru za kontrolu zračnog prostora.

'Ovaj dron koji je bio naoružan s eksplozivom, što će još utvrditi naši stručnjaci, dokazuje da rumunjski i mađarski radari nisu prepoznali dron kao ozbiljnu prijetnju. Mislili su, zbog gustoće svih letova koji se događale u zračnom prostoru, da to nije nešto što je opasno. Jednom kada je ušao u hrvatski zračni prostor iz zemlje saveznice, ostao je u našem zračnom prostoru 6-7 minuta i pao u Zagrebu. Mogao je dron pasti na bilo koji drugi grad', kazao je Plenković.

Plenković o Milanoviću: Koji je on kontakt obavio koji je relavantan za sigurnost Hrvatske?

Na pitanje hrvatskih novinara osvrnuo se i na zabranu preleta vojnih zrakoplova nad hrvatskim gradovima.

'On uopće nije nadležan za to tko će i kako letjeti. Za to su nadležna ministarstva. Druga stvar je da smo za razliku od njega..... za kojeg ne znam što radi u ovoj situaciji, ne znam koji je kontakt obavio koji je relavantan za sigurnost Hrvatske. Mi smo razgovarali sa svim partnerima, glavnim tajnikom NATO-a, s Macronom', poručio je Plenković.

Preleti se, dodao je, odvijaju prema planu kojeg je usvojila Vlada, a suglasio se predsjednik RH.

'Što ste tiče letova Rafalea, mislim da je dobro da su oni poslali poruku snažne solidarnosti, partnerstva s Hrvatskom i pokazali da su uz nas. Ne vidim kakav je efekt preleta između Jabuke i Palagruže, to bi sigurno ohrabrilo naše građane da oni lete na moru', ironično je rekao Plenković.

'Insinuirati da je presica koju sam držao jučer povezana s trenutkom preleta, jasno je da je Milanović plasirao to kroz svoje trbuhozborce iz ljubomore, je deplasirana i kriva', poručio je Plenković, pojasnivši da je press nakon sastanka vladajuće koalicije održao prvenstveno da razjasni izjave glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da je dron bio nenaoružan.

'Smiješne insinuacije da netko puši cigare i pije konjak pokazuje gdje smo mentalno. Mi smo mentalno na takvom mjestu da činimo sve za smanjenje cijena energenata, za mjere koje će pomoći građanima. Netko je očito vodeći se vlastitim praksama konjaka i cigara, misli da mi to radimo. Ja ne pušim niti pijem. Radim što mi je zadaća, da brinem o svim aspektima i financijskim i sigurnosnim', rekao je Plenković i prozvao Milanovića da je davao izjave 'prokremljinskog karaktera'

'Neću prihvatiti jeftinu, bezobraznu i nebitnu komunikaciju nekoga tko u priči oko dolaska Rafalea i F-16 nije imao nikakvu ulogu', zaključio je.

Plenković je iz Zagreba sletio zrakoplovom hrvatske vlade na aerodrom u NATO-ovoj bazi u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenom 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida. Ondje se u 9 sati sastao sa zapovjednikom baze Fernandom de la Cruzom, no ulazak je bio zabranjen novinarima.

  • +6
Andrej Plenković u Španjolskoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Plenković je nakon sastanka produžio automobilom do sjevera Madrida gdje je u zgradi španjolske vlade u 12 sati imao zakazan susret sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom.Hrvatski premijer je došao u Španjolsku kako bi uzvratio Sánchezu za njegov posjet Zagrebu u listopadu.

Nakon što se u četvrtak u Zagrebu srušila besposadna letjelica lansirana iz smjera ratom pogođene Ukrajine, Plenković je odučio posjetiti bazu u Torrejónu. NATO savez koristi tu bazu za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku. Tamošnji "Centar za objedinjene zračne operacije" od 2014. godine ima zadatak "vizualno identificirati nepoznate letjelice", ali u četvrtak navečer nije javio niti reagirao na ulazak bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor.

U srijedu su s Plenkovićem doputovali zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec i zapovjednik bojne zračnog motrenja i navođenja Krešimir Tafra. Križanec i Tafra će ostati do kraja dana u bazi, rekla je osoba iz hrvatske delegacije. Do objave ove vijesti Plenković nije davao izjave niti je bilo informacija iz NATO-ove baze.

Plenković bi se do kraja dana trebao sastati s predsjednicom španjolskog parlamenta Meritxell Batet i kraljem Felipeom VI., a posjet bi trebao okončati susretom s hrvatskom zajednicom u Madridu.