150.000 domorodačke djece

[FOTO] Papa u Kanadi slušao o užasima internata za domorodačku djecu pa izjavio: Crkva priznaje svoje pogreške

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 28.07.2022 11:56
  • Objavljeno 28.07.2022 u 11:56
tportal

Izvor: EPA / Autor: Ciro Fusco

Kanadski čelnici u srijedu su govorili papi Franji o užasima života u internatima za autohtonu djecu kojima je upravljala crkva, a Papa je izrazio žaljenje što su mnogi od njih i danas siromašni u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta

Riječ je o četvrtom danu Papina "pokorničkog putovanja" u Kanadi, fokusiranog na ispriku Crkve za njezinu ulogu u prisilnoj asimilaciji autohtonih stanovnika po nalogu prijašnjih vlada koje su nastojale izbrisati njihovu kulturu.

Više od 150.000 domorodačke djece bilo je izdvojeno iz vlastitih obitelji i dovedeno u internate koji su djelovali od 1870. do 1996. Djeca su ondje trpjela glad i batine kada bi govorila materinskim jezikom i bila spolno zlostavljana provedbom sustava koji je Kanadsko povjerenstvo za istinu i pomirenje nazvalo "kulturnim genocidom".

U obraćanju u Citadelle de Quebec, najvećoj britanskoj utvrdi sagrađenoj u Sjevernoj Americi, Papa je govorio o "radikalnoj nepravdi" zbog neravnomjerne raspodjele bogatstva.

"Skandalozno je da blagodati postignute općim gospodarskim razvojem ne dopiru do svih slojeva društva", rekao je i upozorio da su mnogi od tih ljudi potrebiti i beskućnici i moraju se obratiti crkvi i bankama hrane žele li preživjeti.

"Upravo među domorodačkim narodom česti su brojni pokazatelji siromaštva kao što je nizak postotak školovanja i otežani pristup kupnji vlastitog doma i zdravstvenoj skrbi", rekao je.

Autohtono stanovništvo čini oko 5 posto ukupne populacije Kanade i siromašnije je od prosjeka, živi kraće i među njima visoka je stopa ovisnosti i uključenosti u nasilne zločine, zbog čega je i visok postotak zatvoreničke populacije.

U obraćanju Papi, i premijer Trudeau i glavna guvernerka Mary Simon, koja zastupa kraljicu Elizabetu II, empatično su i dirljivim riječima kazivali o tragedijama koje su se odvijale u internatima, a zadnje od tih ustanova zatvorile su se prije dva desetljeća, prije početka Franjina pontifikata.

Sami, izolirani i zlostavljani

"Kao otac ne mogu ni zamisliti da mi oduzmu djecu. Kad moja djeca plaču, tješim ih. Kada su sretna i ja sam sretan", rekao je Trudeau.

"U internatima ta djeca bila su sama i izolirana s svojim bolima i tugom, daleko od svojih obitelji i zajednica. I još gore, oduzimali su im materinski jezik, kulturu i identitet", rekao je premijer Trudeau koji je pomirbu s kanadskim autohtonim narodima stavio među svoje političke prioritete.

  • +16
  • +13

Papa Franjo u Kanadi

Izvor: EPA / Autor: Ciro Fusco

"Svojim posjetom pokazujete svijetu da i se i vi i Katolička crkva pridružujete našem putu pomirenja, zacjeljivanja rana, nade i obnove", rekla je Simon.

"Ljudi koji su preživjeli, oni su branitelji koji su se borili i još se bore za svoj jezik i kulturu za dobrobit budućih generacija", rekla je.

Crkva "priznaje svoje pogreške", rekao je Papa i želi se pridružiti civilnim vlastima u "promicanju legitimnih prava autohtonih naroda i pomoći u procesu  ozdravljenja i pomirbe" između domorodačkih i nedomorodačkih Kanađana, rekao je Papa.

U ponedjeljak je Papa bio u Maskwaciscu gdje su djelovala dva takva internata i ondje je izrekao povijesnu ispriku u ime Crkve za njezinu ulogu u prisilnoj asimilaciji nazivajući to "zlom" i "katastrofalnom pogreškom". U utorak je je rekao da Rimokatolička crkva treba prihvatiti krivnju kao ustanova za zlo počinjeno autohtonim Kanađanima.

U četvrtak Papa treba posjetiti svetište Svete Anne de Beaupre, najstarije katoličko svetište u Sjevernoj Americi i u kvibeškoj katedrali Naše Gospe (Notre-Dame de Quebec) sastati se s nadbiskupom Quebeca, uglavnom frankofone kanadske pokrajine.

Na povratku u Rim u petak, Papa će se na nekoliko sati zaustaviti na jezeru Iqaluit na kanadskom Arktiku gdje bi trebao razgovarati o klimatskih promjena kao prijetnji domorodačkim zajednicama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!