klimatska kriza

[FOTO] Papa Franjo: 'Zemlja gori. Danas moramo nešto promijeniti, inače će naša djeca i unuci platiti cijenu'

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 24.09.2022 18:53
  • Objavljeno 24.09.2022 u 18:53
Papa Franjo

Papa Franjo

Izvor: EPA / Autor: GIANLUIGI BASILIETTI

Papa Franjo pozvao je u subotu na širenje obnovljivih izvora energije u svjetlu klimatske krize i rekao da posebno računa na mlade u svijetu

"Potrebna nam je brza i odlučna promjena. I to ozbiljno mislim: računam na vas! Molim vas, nemojte nas napustiti, budite nam uzori!", rekao je poglavar Katoličke crkve u subotu na sastanku koji je organizirao Franjina ekonomija, međunarodni pokret mladih ekonomista koji je papa Franjo osnovao 2019. godine. Vrijeme je da budemo hrabri i da odbacimo fosilna goriva poput nafte, ugljena i plina, rekao je papa Franjo u Asisisiju u Umbriji.

  • +12
  • +9

Papa Franjo

Izvor: EPA / Autor: GIANLUIGI BASILIETTI

"Ne možemo čekati idući međunarodni samit koji možda neće donijeti nikakve rezultate: Zemlja danas gori. Danas moramo nešto promijeniti - i to na svim razinama", rekao je Franjo. Mladi ljudi iz cijeloga svijeta okupili su se u Assisiju, rodnom mjestu sv. Franje Asiškog, kako bi razgovarali o važnim pitanjima za budućnost. Papa je u govoru istaknuo da će budući naraštaji najviše patiti od današnjih postupaka. 

"Danas moramo naučiti podnijeti žrtve u našem načinu života koji nije održiv", rekao je Franjo. "Inače će naša djeca i unuci platiti cijenu. A cijena će biti previsoka i previše nepravedna", naglasio je. Papa je oštro osudio potrošačku kulturu jer šteti društvenim odnosima. Govorio je o "demografskoj zimi" jer se u zapadnim zemljama rađa sve manje djece i kritizirao što se prema zaposlenim majkama često postupa bezobzirno.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!