nužna prevencija u ranoj dobi

[FOTO] Panel o pretilosti djece: 35 posto osmogodišnjaka u Hrvatskoj prekomjerno teško

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 13.10.2022 15:33
  • Objavljeno 13.10.2022 u 15:33
Panel o pretilosti djece i mladih u Hrvatskoj

Panel o pretilosti djece i mladih u Hrvatskoj

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Oko 65 posto odraslih u Hrvatskoj nedovoljno je fizički aktivno, a čak 35 posto osmogodišnjaka prekomjerno je teško, upozoreno je u četvrtak na panelu o pretilosti djece i mladih s kojega je poručeno da prevencija neaktivnosti i pretilosti mora početi još u vrtićkoj i školskoj dobi

Stručnjaci su na skupu predstavili stanje u Hrvatskoj i ponudili rješenja kroz povećanje broja sati tjelesne aktivnosti u školama, izgradnju sportskih dvorana i osiguravanje stručnih kadrova.

Na panelu je istaknuto da se debljina nalazi u podlozi dijabetesa, metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih, mentalnih i malignih bolesti. Riječ je bolestima koje jako utječu na kvalitetu i duljinu života, pa treba voditi računa o tjelesnoj aktivnosti već od vrtićke dobi.

Debljina je dijagnoza, tom problemu treba pristupiti ozbiljno i timski, poručila je Ivana Portolan Pajić iz Ministarstva zdravstva. Najavila je da će prijedlog Akcijskog plana za prevenciju debljine ubrzo biti upućen u e-savjetovanje, a u novoj strategiji borbe protiv kroničnih nezaraznih bolesti važan je segment posvećen tjelesnoj aktivnosti.

Psihologinja Renata Barić istaknula je veliku dobrobit aktivnosti za tjelesno i mentalno zdravlje, kao i ukupnu kvalitetu života. Slično je govorila zamjenica pravobraniteljice za djecu Marija Gabelica Šupljika, koja je upozorila na psihološki i sociološki problem pretilosti.

"Djeca prekomjerne težine često imaju probleme s mentalnim zdravljem, u riziku su da postanu žrtve vršnjačkog nasilja, u riziku su od odbacivanja i socijalnog isključivanja. U prevenciju, osim institucija, treba uključiti obitelj, oglašavanja, vjerovanja i običaje vezane uz prehranu", poručila je zamjenica pravobraniteljice.

Na skupu se postavilo i pitanje nedostatne infrastrukture za vježbanje te potreba utjecanja na jedinice lokalne samouprave da izgrade dvorane. Voditeljica Nacionalnog programa "Živjeti zdravo" Sanja Musić Milanović (HZJZ) upozorila je da u mnogim sredinama nema školskih dvorana, a tamo gdje postoje djeca ih ne mogu koristiti izvan nastave.

  • +18
  • +15

Panel o pretilosti djece i mladih u Hrvatskoj

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Istaknula je potrebu multisektorskog pristupa i uključivanja Ministarstva financija u rješavanje problema nedostatnih uvjeta za tjelesnu aktivnost djece i mladih. Vesna Vučemilović, predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, ustvrdila je da se u dvije godine epidemije 32.000 registriranih sportaša prestalo baviti sportom.

Smatra da tjelesni odgoj u nižim razredima trebaju voditi nastavnici tjelesnog odgoja, umjesto učitelja razredne nastave. Martina Jeričević iz Ministarstva turizma i sporta podsjetila je da je u saborskoj proceduri novi zakon o sportu, koji će omogućiti da se s nacionalne razine financira lokalni sport i stručni rad s djecom do 18 godina.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!