slike neoštećene

[FOTO/VIDEO] Još jedan incident: Dvije aktivistkinje rukama se zalijepile za okvire Goyinih slika u Pradu

05.11.2022 u 16:35

Bionic
Reading

Dvije ekološke aktivistkinje u subotu su se rukama zalijepile za okvire Goyinih slika u madridskome Pradu, osuđujući na taj način nedjelovanje vlasti u borbi s globalnim zatopljenjem, objavila je španjolska policija.

Aktivistkinje nisu oštetile umjetnička platna, ali su na zidu između dviju slika napisale "+1,5°C", što se odnosi na krajnji cilj zatopljenja koji je postavila međunarodna zajednica. Obje su uhićene i privedene.

U video snimci koju je na internetu objavio Extinction rebellion, ekološki kolektiv koji provodi građanski neposluh, vide se aktivistkinje s rukama zalijepljenim za okvir slika prije nego što su se za njih pobrinuli službenici muzeja.

Riječ je o Goyinim slikama "Gola Maja" i "Odjevena Maja".

Akcija je organizirana "u znak protesta" protiv "globalnog porasta temperatura, koje će prouzročiti nestabilnu klimu s ozbiljnim posljedicama za čitav planet", ističe se u priopćenju ekološkog kolektiva.

Aktivisti angažirani na zaštiti okoliša slične su akcije nedavno proveli u raznim muzejima svijeta. Cilj su im bila poznata umjetnička djela u nekoliko europskih gradova.

Aktivistice se zalijepile za Goyine slike Izvor: Profimedia / Autor: Juan Barbosa / Zuma Press / Profimedia

Jedni su se zalijepili rukama za staklo koje štiti 'Djevojku s bisernom naušnicom' Johannesa Vermeera u muzeju u Nizozemskoj, drugi su polili juhom iz konzerve staklo koje koje štiti Van Goghove 'Suncokrete' izložene u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a u petak su aktivisti u Rimu juhom zalili Van Goghova "Sijača".