promjena vlasti u brazilu

[FOTO] Nakon dva dana šutnje, konačno se oglasio izborni gubitnik Bolsonaro: Nije ni čestitao ni priznao pobjedu Lule

01.11.2022 u 21:47

Bionic
Reading

Brazilski krajnje desni predsjednik Jair Bolsonaro prekinuo je svoju gotovo dvodnevnu šutnju nakon poraza na nedjeljnim predsjedničkim izborima, ali je odbio čestitati ili priznati pobjedu svog rivala Luiza Inácia Lule da Silve

Bolsonaro je izgubio, naširoko smatrane najvažnije brazilske izbore u desetljećima s razlikom od 2,1 milijuna glasova – 50,9 posto prema 49,1 posto , a deseci svjetskih čelnika brzo su priznali Lulinu pobjedu, prenosi Guardian.

Ali Bolsonaro nije rekao ništa, a lokalni mediji su spekulirali da je rastreseni desničarski populist skriven u svojoj predsjedničkoj rezidenciji obuzet bijesom, malodušnošću i nevjericom.

U kratkom pojavljivanju u utorak poslijepodne, Bolsonaro je napokon prekinuo šutnju, usred rastućeg ogorčenja javnosti njegovim nedemokratskim stavom.

'Naši su snovi živi više nego ikad', rekao je 67-godišnjak novinarima koji su pozvani u palaču Alvorada u glavnom gradu Braziliji.

  • +2
Jair Bolsonaro Izvor: Profimedia / Autor: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Međutim, Bolsonaro, koji je prvi predsjednik koji je izgubio reizbor u brazilskoj povijesti, nije spomenuo pobjednika izbora niti rekao prihvaća li rezultat. Zahvalio je 58 milijuna birača koji su podržali njegovu kampanju, ali nije izričito rekao da će poštovati Lulinu pobjedu.

'Kao predsjednik i kao građanin nastavit ću slijediti sve regule našeg ustava', rekao je Bolsonaro dvosmisleno.

Nakon što je Bolsonaro dao izjavu, njegov šef ureda Ciro Nogueira dao je do znanja da njegova administracija neće osporiti izborni rezultat. 'Predsjednik Jair Bolsonaro ... ovlastio me da kada bude vrijeme sukladno zakonu, započnemo proces tranzicije', rekao je.

  • +11
Luiz Inacio Lula da Silva Izvor: EPA / Autor: Antonio Lacerda