PROSVJEDNI SKUPOVI

[FOTO] Krik s Banovine: Gdje su završile milijunske novčane donacije koje nisu došle do stradalih građana?

24.04.2021 u 18:35

Bionic
Reading

Mirni prosvjedi u organizaciji Inicijative branitelja Petrinje i Inicijative Petrinjsko proljeće, na kojima je iskazano nezadovoljstvo raspodjelom humanitarne pomoći, sporom obnovom, navodnom uzurpacijom donacija i drugim problemima, održani su u subotu u Petrinji.

Pod nazivom "Krik naroda s Banovine prema institucijama RH", u gradskom se parku okupila skupina petrinjskih branitelja kojima su se priključili i drugi građani, kako bi, kako su naglasili, upozorili dva stožera, a posebno gradsku vlast na brojne probleme i malverzacije.

Kako je uime inicijative rekao Ivo Vranić - Buva, još se uvijek od mjerodavnih očekuju odgovori na brojna pitanja, kao što su, o "nestanku 24 tone građevinskog materijala, PVC stolarije, namještaja i druge robe donirane 5. siječnja ove godine".

Upitao je zašto uklanjanje oštećenih objekata ide toliko sporo i zašto svi stradalnici još nemaju pitku vodu. Gdje su završile milijunske novčane donacije koje nisu došle do stradalih građana, što su učinile državne institucije nakon podnesenih kaznenih prijava? zapitao je, među ostalim, hrvatski branitelj Ivo Vranić - Buva.

"O kaznenim prijavama protiv gradonačelnika i njegovih suradnika nemamo nikakve povratne informacije. Zanima nas tko će nastavit plaćati struju i vodu u kontejnerskim naseljima nakon travnja. Političari su već u izbornoj kampanji i to ih ne zanima", rekao je.

Upozorio je da smještaj u kontejnerskim naseljima ne može biti dugoročno rješenje.

"Neka nam daju građevinski materijal i mi ćemo, branitelji, organizirati radne vodove i obnavljati kuću po kuću. Još čekamo elaborate i mehanizaciju za rušenje. Od naših akcija ne mislimo odustati dok odgovorni ne završe tamo gdje im je mjesto", rekao je Vranić, koji ne napomenuo kako je inicijativa nestranačka i ne želi iznositi neke činjenice prije izbora.

  • +26
'Krik naroda s Banovine prema institucijama RH' Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

O svojim lošim iskustvima i problemima na skupu je svjedočilo i nekoliko građana. Tom je prilikom postavljeno i pitanje kako će stanovnici kontejnerskih naselja provesti vruće ljeto u kontejnerima.

Prije skupa branitelja, Inicijativa građana "Petrinjsko proljeće" organizirala je i mimohod od mosta na Petrinjčici do zgrade suda, pod nazivom "Nismo zadovoljni". Svojim su se transparentima i prolama zauzeli za kvalitetnu i brzu obnovu Petrinje, te transparentnu komunikaciju mjerodavnih tijela s građanima.

Potporu su im trubljenjem dali i brojni vozači koji su bili u prolazu.

U Petrinji su u subotu osvanuli i sarkastični plakati tzv. "Uskočke koalicije", nepoznatog autora.