lokalni izbori 2021.

Mrak-Taritaš: Svi koji se bave obnovom Zagreba trebaju se od srama pokriti ušima

22.04.2021 u 15:36

Bionic
Reading

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš (Glas) u četvrtak je ponovno upozorila kako od obnove od Zagreba nakon potresa nema ništa te poručila kako bi se svi koji se prave da se bave obnovom trebali "od srama pokriti ušima"

"Apsolutno ništa u vezi s obnovom ne funkcionira kako treba, a građani se na svakom koraku susreću s preprekama i problemima ili obnavljaju sami ako mogu", rekla je Mrak-Taritaš na konferenciji za medije koju je održala ispred teško oštećene OŠ "Dr. Ivan Merz".

Navela je kako je na toj školi Grad Zagreb izvjesio obavijest da se završetak radova očekuje 1. rujna 2021., a da se od radova ne događa gotovo ništa.

Tako je kao poseban problem istaknula statičku sigurnost odgojno-obrazovnih institucija ustvrdivši da "do današnjeg dana ne znamo statičku sigurnost odgojno-obrazovnih objekata i hitno je potrebna izrada seizmičkog certifikata za sve škole i vrtiće kojima je osnivač Grad Zagreb, ali i za sve druge javne ustanove".

Osim sigurnosti za građane koju smatra prioritetom, Mrak-Taritaš je istaknula da obnovu treba iskoristiti i za obnovu ili uvođenje infrastrukture koja sada ne postoji, poput liftova, te kao priliku za transformaciju pojedinih dijelova grada, ali se, ustvrdila je, ništa od toga ne događa.

Najavila je kako će joj prvi potez nakon izbora, ako bude izabrana za gradonačelnicu, biti poziv premijeru na sastanak na kojem, kako kaže, jasno treba reći da ministar ništa ne radi, Fond je apsolutno beskoristan, a Zakon o obnovi je neprovediv i treba ga što prije mijenjati.

"O zagrebačkoj obnovi mogao bi se napraviti priručnik o tome kako se obnova ne provodi", zaključila je Mrak-Taritaš.

Kandidat za zamjenika gradonačelnice Marko Torjanac upozorio je da su u potresu oštećene i mnoge kulturne ustanove te istaknuo kazalište Gavella za koje kaže da je "školski primjer izvlačenja novca iz gradskih institucija i njihovog uništavanja", dok je potres dodatno narušio statičku stabilnost zgrade kazališta.

Drugi kandidat za zamjenika gradonačelnice Mirando Mrsić istaknuo je kako je "simbioza između Jelene Pavičić Vukičević i HDZ-a jasna". Apelirao je na građane da ne dozvole da oni ponovo imaju vlast u Zagrebu i većinu u Skupštini i da glasaju za Mrak-Taritaš koja, ističe, ima potrebno iskustvo i znanje te može garantirati brzu, fer i kvalitetnu obnovu Zagreba.