un upozorava

[FOTO] Katastrofa u Afganistanu: Nakon godinu dana vlasti talibana šest milijuna stanovnika je pod prijetnjom gladi

30.08.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Vodeći dužnosnik UN-a upozorio je da je šest milijuna Afganistanaca pod prijetnjom gladi, dok je zemlja u ekstremnim teškoćama i neizvjesnosti nakon povratka talibana na vlast

UN-ov čelni čovjek za humanitarna pitanja Martin Griffiths rekao je to u ponedjeljak navečer na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o humanitarnom stanju u Afganistanu.

Više od pola stanovništva treba humanitarnu pomoć, rekao je Griffits.

Povratkom talibana na vlast u kolovozu 2021. stanje u zemlji dodatno se pogoršalo. Nezaposlenost i krajnje siromaštvo natjerali su desetke tisuća Afganistanaca da napuste svoju zemlju.

Osim toga, razorni potres i bujične poplave pogoršali su situaciju.

  • +13
Život u Afganistanu Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Međunarodna zajednica svaki tjedan ubrizgava oko 40 milijuna dolara u gospodarstvo zemlje. Ali postoje pritužbe da talibani većinu novca dodjeljuju svojim pristašama.

"Siromaštvo se produbljuje, stanovništvo i dalje raste, a de facto vlasti nemaju proračun za ulaganje u budućnost zemlje", rekao je Griffiths.

Rekao je da UN-u hitno treba 600 milijuna dolara za pripremu za zimu, kao što su nadogradnja i popravci skloništa, tople odjeće i deka, te dodatnih 154 milijuna dolara za pomoć u hrani i osnovnim životnim potrebama.

  • +19
Godinu dana talibanske vlasti Izvor: Profimedia / Autor: Zerah Oriane/ABACA / Abaca Press / Profimedia