snažan uragan

[FOTO] Ian uništio neke gradove na razornom putu kroz Floridu

29.09.2022 u 17:07

Bionic
Reading

Snažan uragan Ian nanio je štetu golemih razmjera i gotovo uništio neke gradove u američkoj saveznoj državi Floridi, a stižu i informacije o dvije poginule osobe, rekao je u četvrtak guverner Ron DeSantis

"Imamo da smrtna slučaja za koja još nije utvrđeno da su povezana s olujom, no ta mogućnost postoji", rekao je DeSantis.

"Nikada nismo vidjeli slične poplave", dodao je guverner i naveo da su u oluji neke zone, Cape Coral i grad Fot Myers potpuno potopljene i uništene.

Guverner Ron DeSantis izjavio je da je ovo vjerojatno "jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu".

"Ovo je oluja o kojoj će se govoriti mnogo godina", rekao je ravnatelj američke meteorološke službe (NWS) Ken Graham na konferenciji za novinare.

Ian se obrušio na kopneni dio jugozapada Floride snagom uragana 4. od 5 kategorija na Saffir-Simpsonovoj ljestvici i sada je oslabio na tropsku oluju sa snažnim vjetrom i velikim oborinama te i dalje ima razornu moć.

Iako je štetu još uvijek teško procijeniti ona je već bila vidljiva nekoliko sati nakon prolaska uragana.

  • +2
Uragan Ian na Floridi Izvor: EPA / Autor: GARY BOGDON

Gotovo 2 od 11 milijuna kućanstava na Floridi bila su u četvrtak ujutro bez struje, većinom u blizini putanje uragana, objavila je specijalizirana mrežna stranica PowerOutage.

Predsjednik Joe Biden je proglasio izvanredno stanje. 

Oslabljeni Ian je nastavio put prema Južnoj Karolini.