razoran vjetar

[VIDEO/FOTO] Uragan Ian katastrofalnom silom udario na Floridu: Valovi su viši od tri metra, brodovi plutaju cestama

28.09.2022 u 22:43

Bionic
Reading

Uragan Ian katastrofalnom silom sručio se u srijedu na floridsku obalu Meksičkog zaljeva, pogodivši tu sveznu državu razornim vjetrovima, olujnom kišom i opasnim oceanskim valovima koji su ga učinili jednom od najsnažnijih zabilježenih oluja koje su pogodile SAD

Ian je pogodio otok Cayo Costa kao uragan četvrte kategorije s vjetrovima koji su puhali 241 kilometar na sat, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Po brzini vjetra tek je nešto slabiji od pete kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, iako se očekivalo da će oslabiti kad dosegne obalu.

U zoni udara su kilometri pješčanih plaža, nizovi hotelskih odmarališta i brojni parkovima s mobilnim kućama, omiljeni umirovljenicima i turistima.

Dok je Ian snažnim vjetrovima i obilnim kišama udarao obalu Floride u posljednjima satima prije nego što će se sručiti na kopno, vlasti su obavijestile stanovnike da je za one koji se još nisu evakuirali sada prekasno da to učine.

Vremenska prognoza predviđa da će uragan uzrokovati valove visine do 3,7 metra, intenzivnu grmljavinu i moguća tornada.

"Ovo je oluja o kojoj ćemo razgovarati još puno godina, povijesni događaj", rekao je Ken Graham, direktor Nacionalne meteorološke službe.

Više od 524.000 domova i tvrtki ostalo je bez struje na Floridi u srijedu poslijepodne, prema podacima lokalnih komunalnih službi. Ian je dosad pogodio više od 830.000 potrošača, no elektroprivrede su neke rane nestanke struje već riješile.

Ranije ovaj tjedan, vlasti su naredile evakuaciju više od 2.5 milijuna ljudi.

  • +26
Uragan Ian poharao Kubu, ide prema Floridi Izvor: EPA / Autor: Yander Zamora