royal romance

[FOTO] FBI u tajnosti stigao u Trogir: Desetak agenata pretražilo luksuznu jahtu Putinova saveznika i kuma

30.11.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Luksuzna jahta ukrajinskog oligarha, bivšeg ukrajinskog zastupnika i Putinova saveznika Viktora Medvedčuka, 92-metarska Royal Romance, koja je na vezu u Trogiru, pretražena je prije desetak dana po nalogu splitskog Županijskog suda, piše u srijedu Jutarnji list

Potvrdio je to Dinko Mešin, sudac i glasnogovornik splitskog Županijskog suda, a nalog za pretragu izdan je 15. studenog i to na zahtjev američkog Ministarstva pravosuđa, navodi dnevnik,.

Riječ je o tajnom postupku pa nam sudac Mešin nije mogao iznositi više pojedinosti, osim da se na nalogu uz ime ukrajinskog oligarha nalazi i ono njegove supruge Oksane Marčenko. SAD protiv njih vodi postupke zbog kršenja tamošnjih saveznih zakona, a među ostalim optuženi su i za pranje novca. Kako neslužbeno doznajemo, na pretragu jahte u Trogir stigao je i cijeli tim istražitelja američkog FBI-a.

  • +14
Jahta Royal Romance Izvor: Cropix / Autor: Andjela Scepanovic / CROPIX

Što se očekivalo i što je nađeno u pretrazi stroga je tajna, ali za pretpostaviti je da se očekivala inkriminirajuća dokumentacija ili čak gotovina skrivena na jahti, kao i eventualna dokumentacija i korespondencija o Medvedčukovim odnosima s Vladimirom Putinom, drugim ruskim oligarsima te njegovim kontaktima. U svakom slučaju dolazak agenata FBI-a sigurno je imao za cilj jasno usmjeriti hrvatske detektive što treba tražiti jer osobno, zbog zakonskih ograničenja, nisu mogli biti nositelji pretrage.

Uvid u dokumentaciju koja je stigla putem međunarodne pravne pomoći na splitski Županijski sud tražio je i riječki odvjetnik Zoran Vukić, koji zastupa interese ukrajinskog oligarha, međutim, kako je riječ o tajnom spisu, tom zahtjevu nije udovoljeno.

Očito cijeli slučaj ima iznimno značenje jer je zbog ove pretrage u Trogir doputovao višečlani tim američkog FBI-a u kojemu je navodno bilo desetak agenata, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.