posjetio kontejnersko naselje

[FOTO/VIDEO] Bačić obišao Sisak: Na Banovini i u Zagrebu je preko 2500 kontejnera

06.02.2023 u 11:08

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva Branko Bačić nastavio je obilaziti potresom pogođena područja na Banovini, a jutros je stigao u Sisak

Bačić je u Sisku obišao kontejnersko naselje, gradilište prve organizirane konstrukcijske obnove višestambenih zgrada te gradilište Opće bolnice dr. Ivo Pedišić. Po dolasku u Sisak susreo se s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček.

'Prošli smo projekte koji su od važnosti za funkciniranje grada, a posebno je bila zainteresirana za status obnove višestambenih zgrada. Nazočimo prvoj organiziranoj konstrukcijskoj obnovi višestambenih zgrada. Ovaj dan je poseban jer je krenula konstrukcijska obnova od države višestambenih zgrada', kazao je Bačić.

Ministar Branko Bačić o obnovi od potresa u Sisku Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski / CROPIX

Dodao je da se radi o dvije zgrade s ukupno 38 stanova.

Kazao je da će se ovaj tjedan na sjednici Vlade naći novi Zakon o obnovi. 'On će ubrzati obnovu i pojednostavniti procedure. Nema brze obnove bez brzih protoka zahjteva građana kroz državna tijela', kazao je Bačić.

  • +11
Branko Bačić obišao kontejnersko naselje u Sisku Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Preko 2,500 kontejnera je na području Banovine i Zagreba, dodao je. 'To je ogroman izazov da bismo do 1. studenog našli primjereni smještaj. Dotad nije moguće obnoviti toliki broj stambenih zgrada, ali ćemo svima njima naći primjereniji smještaj u jednom od vidova privremenog smještaja ili konačnog smještaja, kao što je zakonom predviđeno, a koji će oblik i način podrazumijevati i biti sadržan u programu koji ću predstaviti na Vladi u srijedu', poručio je Bačić.

Podsjetio da je u subotu objavljen javni poziv svim vlasnicima zgrada ili praznih stanova da se jave u Ministarstvo kako bi s njima sklopili sporazum (bit će odmah isplaćeni po uvjetima javnog poziva) i stanove dodijelili onima koji nemaju primjeren smještaj, a na njihovim stanovima ili kućama je crvena ili žuta oznaka.

Ministar Branko Bačić obišao kontejnersko naselje u Sisku Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski / CROPIX

'Naš je plan je izgraditi 30-ak višestambenih zgrada, najviše u Sisku. Dogovaramo sa županom Ivanom Celjakom te Domagojem Orlićem, koji je šef zavoda za prostorno planiranje, da se utvrde lokacije da se može odmah krenuti u izgradnju zgrada', najavio je Bačić.

Dodao je kako se radi dinamički plan s jasnim rokovima i obvezama pojedinih državnim tijelima te naglasio kako svi moraju dati maksimum kako bi se obnova ubrzala.