FORUM ŽENA SDP-A

'Osuđujemo seksualno nasilje; neka se predsjednica ogradi od lika i djela Damira Škare'

05.09.2019 u 11:39

Bionic
Reading

Socijaldemokratski forum žena SDP-a u četvrtak je najoštrije osudio svaki čin seksualnog nasilja te pozvao i predsjednicu da učini isto, izrazivši nadu da će u slučaju optužbi koje za silovanje terete bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Damira Škaru institucije što prije utvrditi činjenice i postupiti

Bivši saborski zastupnik HDZ-a i osvajač olimpijske medalje u boksu Damir Škaro uhićen je u srijedu ujutro slijedom prijave za silovanje zaposlenice u Autoklubu Siget, gdje je on predsjednik, doznaje se od odvjetnice žene koja tereti Škaru. Zagrebačka odvjetnica Morana Rabar rekla je Hini da je Škaru prijavila liječnica kojoj je žrtva ispričala da je bila silovana početkom kolovoza. Žrtva je pak naknadno Škaru prijavila i zbog prijetnje.

"Uzimajući u obzir činjenicu da je u prošloj godini u Hrvatskoj žena žrtava silovanja bilo čak 56 te 30 onih koje su bile žrtve u kaznenim djelima spolnog odnošaja bez pristanka, kao i stav struke da uz svaki prijavljeni slučaj ide još 15 do 20 onih koji ostaju neprijavljeni, nedvojbeno je da su brojke poražavajuće i zvone na uzbunu", priopćeno je iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Apelirali su na predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, "da se žurno i odlučno ogradi od lika i djela Damira Škare koji je uhićen pod ozbiljnim optužbama za počinjenje kaznenog djela silovanja".

"Prema našem mišljenju, vrlo je važno da i kao žena, ali i predsjednica države, pošalje snažnu poruku u kojoj oštro osuđuje takav čin i pokaže stav kako seksualno zlostavljanje žena, kao i svako drugo zlostavljanje, treba biti oštro sankcionirano te kako je zadaća cijelog društva da se protiv nasilja nad ženama bori svim sredstvima", stoji u priopćenju.

Forum žena SDP-a mišljenja je kako je u takvoj reakciji ne bi trebao spriječiti blizak i iz dostupnih informacija vidljiv srdačan odnos s Damirom Škarom. Nulta tolerancija na seksualno nasilje nema i ne smije imati iznimke.

Također, uzimajući u obzir da žrtve najčešće zlodjela ne prijave iz straha od prijetnji, pritiska okoline, stigme i nepovjerenja u zaštitu koju moraju dobiti, takvu poruku od strane žene koja obnaša jednu od najviših funkcija u državi smatramo nužnom i neophodnom, ističe se.

Oštra osuda Predsjednice države tako bi poslala poruku cjelokupnoj javnosti o neprihvatljivosti zlostavljanja žena, ohrabrila žrtve na prijavu i trasirala put postupanjima beskompromisnog procesuiranja počinitelja", smatra Forum žena SDP-a.