zgrada u đorđićevoj

Fond za obnovu Zagreba raspisao prvi natječaj za projekt obnove od potresa, Vanđelić poručuje: 'To bi sad trebalo ići malo brže'

06.05.2021 u 09:42

Bionic
Reading

Fond za obnovu jučer je raspisao prvi natječaj za usluge izrade projektne dokumentacije za konstrukcijsku obnovu potresom oštećene zgrade u Đorđićevoj ulici u Zagrebu, piše u četvrtak Jutarnji list

U sljedećih dana trebali bi se, najavljuje šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić, raspisati natječaji za usluge izrade projektne dokumentacije za još 20-ak građevina.

"To bi sad trebalo ići malo brže", najavljuje Vanđelić.

Ministarstvo graditeljstva je dosad, kako stoji na njihovim stranicama, izdalo 226 odluka za obnovu, a Fond za obnovu je raspisao tek jedan natječaj za izradu projektne dokumentacije, no Vanđelić pojašnjava da se u 80-ak odluka radi o takozvanim privremenim odlukama.

"Riječ je o upravnim postupcima u kojima Ministarstvo graditeljstva od nas traži da provjerimo bruto površinu te zgrade ili da provedemo tehničko-financijsku analizu oštećenja na toj građevini. Sedam je odluka za isplatu novčanih naknada, a dvije su odluke o rušenju za koje će isto tako uskoro biti raspisan natječaj", rekao je Vanđelić.

Ministar graditeljstva Darko Horvat kaže da je dosad iz ministarstva izdano i više od 200 odluka koje su upućene prema Fondu na operacionalizaciju.

"Očekujem da ćemo vrlo skoro moći vidjeti i početak konkretnih radova na privatnim kućama i zgradama, a jedan velik dio zgrada javne namjene već je u završnoj fazi ugovaranja", kazao je ministar Horvat, donosi Jutarnji list.