Vanđelić vs. pavičić vukičević

Fond za obnovu: Grad Zagreb osjetno manje pomogao građanima nego okolne županije

27.04.2021 u 22:03

Bionic
Reading

Fond za obnovu u utorak je priopćio da je njegov rad transparentan i u skladu s propisima pozvavši sve kandidate na lokalnim izborima da se ostave bespotrebne politizacije teme obnove i svoju energiju usmjere na ubrzavanje njezina procesa.

Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije u priopćenju reagirao je na, kako ističu, neutemeljene i sve učestalije kritike na rad Fonda za obnovu koje se koriste u predizborne svrhe i plasiraju u medije i na društvenim mrežama.

"Naš je rad transparentan i u skladu s propisima, poput Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Jasno su definirane nadležnosti Fonda za obnovu i nemamo namjeru ni ovlasti postupati suprotno zakonima, pravilnicima i programima mjera", ističu u priopćenju iz Fonda za obnovu.

Navode i kako vršiteljica dužnosti zagrebačkog gradonačelnika (Jelena Pavičić Vukičević) i članovi njenog tima ponovno prozivaju Fond za 'sporu obnovu Grada Zagreba'.

Napominjući kako je spora obnova, nažalost, činjenica, iz Fonda za obnovu kažu da je u šest mjeseci od potresa u Zagrebu 22. ožujka 2020., do donošenja zakona 20. rujna, Grad sam mogao pokrenuti cjelovitu obnovu tamo gdje je u posjedu ili je vlasnik.

"Umjesto toga, Fond su nedavno prozvali za nesreću u kojoj je teže ozlijeđen naš sugrađanin na Trgu Bana Jelačića broj 4. Na njega su pali komadi skele i podupirača na zgradi koja je u vlasništvu Grada Zagreba, dok je upravitelj zgrade Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) koje je i ugovorilo izvođača čija je skela ozlijedila gospodina. Zakon o obnovi omogućuje samoobnovu i bilo bi logično da Grad, s preko 20 tisuća zaposlenih, sam pokrene obnovu", poručuju iz Fonda za obnovu.

  • +13
U centru Zagreba pao dio zgrade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lidija Medaković

U priopćenju podsjećaju i kako je danas vršiteljica dužnosti gradonačelnika Zagreba, Pavičić Vukičević, ponovno prozvala Fond u svojoj Facebook objavi, pod naslovom “Grad Zagreb obnavlja, što radi Fond za obnovu”.

Iz Fonda smatraju kako bi v.d. zagrebačkog gradonačelnika trebala jako dobro znati što i kako Fond radi jer je i Grad Zagreb osnivač Fonda i ima dva predstavnika u Upravnom vijeću, a stranka MB365 je prisutna u Saboru i glasovala je za Zakon o obnovi, pa im ne bi trebala biti nepoznanica da Fond provodi obnovu isključivo po odlukama Ministarstva.

"Da bi Ministarstvo donijelo odluku, potrebno je predati zahtjev za obnovu i tu je grad Zagreb osjetno manje pomogao građanima nego druge okolne županije, pa je na 6.719 neupotrebljivih i privremeno neupotrebljivih zgrada stiglo tek 1403 zahtjeva za obnovu, što znači da je omjer zahtjeva na broj neuporabljivih zgrada tek 20.9 posto. Dijelom je to jer je izostala organizacija lokalne uprave koju je na puno većem broju neuporabljivih zgrada organizirao Stožer za Sisačko Moslavačku županiju čiji primjer mogu slijediti", poručuju iz Fonda.

  • +4
Jelena Pavičić Vukičević Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Fond za obnovu apelira da se uoči i tijekom predizborne kampanje javnost ne izlaže neutemeljenim navodima, a kojima se stvara dojam da Grad Zagreb obnavlja, a Fond za obnovu ne.

Ističu i da ti napadi neće negativno utjecati na njihov rad te pozivaju sve kandidate na lokalnim izborima da se ostave bespotrebne politizacije ove teme i svoju energiju usmjere na ubrzavanje procesa obnove te, ako još nisu upućeni u našu djelatnost, pročitaju vodič za obnovu i odgovore na česta pitanja koja se nalaze na našim stranicama, kako bi se bolje informirali prije medijskih istupa vezanih za obnovu.