ne podržava ga

Davor Nađi: Porez na ekstraprofit dugoročno će štetiti našoj ekonomiji, negativno će utjecati na privlačenje investicija

08.12.2022 u 12:10

Bionic
Reading

Klub Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika najavio je u četvrtak da neće podržati porez na ekstraprofit jer nije ograničen samo na energetski sektor, dovest će do pada konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i dugoročno štetiti ekonomiji, pogotovo zbog nadolazeće recesije

Predsjednik Fokusa Davor Nađi istaknuo je da se općenito protive porezu na ekstraprofit, ali mogu razumjeti namjeru Europske komisije koja je išla u oporezivanje dodatnog, povećanog profita energetskih kompanija.

„Međutim, naša Vlada išla je u drugom smjeru i čak zaobišla dio energetskih kompanija, poput nekih plinara i vjetroelektrana koje su imale prilično visoke profite, ali su iznad praga prihoda, a politiku oporezivanja proširila na mnoge druge kompanije u drugim sektorima", kaže Nađi.

Tako su se na udaru našle domaće kompanije poput Spana ili Valamara koje, osim što generiraju velike investicije i zapošljavaju puno ljudi, imaju i akvizicije u inozemstvu, upozorio je.

Umjesto da radimo na konkurentnosti naše ekonomije i povećanju plaća zaposlenika, kroz dodatne poreze ne samo da se smanjuje snaga domaćih kompanija i time ih se dovodi u težak položaj pred nadolazećom recesijom, nego Vlada uvodi poreznu i pravnu nesigurnost koja će negativno utjecati na privlačenje investicija. Širiti takav porez na glavne generatore gospodarskog rasta dugoročno je štetno za našu ekonomiju, poručuje Nađi.

Nezavisni Damir Bajs napomenuo je da će porez na ekstraprofit zahvatiti i turistički sektor, što je jedini takav slučaj u Europi. Hrvatska ionako zaostaje za konkurencijom, a naše investicije u turizmu su pet puta manje nego u konkurentskim zemljama na Mediteranu.

Porez je destimulativan ne samo za turizam nego i za ukupno gospodarstvo, zbog čega ću glasati protiv, kaže Bajs. Dario Zurovec (Fokus) ističe da neke izvozne tvrtke već najavljuju zatvaranje i upozorava da će se tim porezom kažnjavati oni koji su se jedva oporavili, dok manje tvrtke, poput onih koje su bile vezane za aferu u Ini, neće biti obuhvaćene.