ugrožena privatnost

Fokus ne želi da DORH ima uvid u račune građana

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2022 13:56
  • Objavljeno 20.04.2022 u 13:56
Davor Nađ

Davor Nađ

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kruno Blazinovic

Stranka Fokus usprotivila se u srijedu proširenju broja institucija koje će imati uvid u privatne račune građana i poduzetnika, upozorivši da se time otvara velika mogućnost zlouporabe

Nakon što je Ministarstvo financija uputilo u javnu raspravu zakonski prijedlog kojim bi Državno odvjetništvo, carina, policija i Porezna uprava dobili pristup registru računa tvrtki i građana u bankama, Fokus se u priopćenju usprotivio tom prijedlogu.

Predsjednik Fokusa Davor Nađi kaže da takav prijedlog ugrožava privatnost građana, a on ne želi da državne institucije bez opravdanog razloga i sudskog naloga provjeravaju stanja na nečijem računu.

„Sjetimo se samo kako je obavještajni sustav već zlorabljen u ranijim slučajevima, poput prisluškivanja ljubavnica poznatih političara ili kako je GDPR, koji bi trebao štititi privatnost građana, na kraju postao alat za netransparentnost rada političara“, izjavio je Nađi.

Iz Ministarstva financija tvrde da bi se usvajanjem takvog zakona hrvatsko zakonodavstvo uskladilo s europskom Direktivom o sprečavanju pranja novca, porezne utaje i drugih oblika financijskog kriminala.

Nađi odgovara da podržava EU-ove regulacije koje imaju za cilj spriječiti pranje novca, kriminal i terorizam, ali ne pod cijenu toga da tisuće zaposlenih u državnim službama mogu ući u svaki račun građana.

Osim toga, Ured za sprječavanje pranja novca u Ministarstvu financija već sada ima pristup bankovnim računima, stoga nije potrebno to proširiti na DORH, carinu i policiju, pod izlikom da se radi o usklađivanju s europskim propisima.

Fokus predlaže da se poslovnoj banci dodijeli obaveza informiranja klijenata čim se podnese zahtjev za uvidom u račun.

„Korisnik ima pravo znati koja osoba, iz koje institucije i s kojim razlogom želi pristupiti našim privatnim informacijama, osim u slučaju kada se radi o kriminalnim djelima, a zahtjevatelj ima sudski nalog“, ističe Nađi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!