PIŠEM TI PISMO

Flego se žestoko obrušio na Milanovića, traži ostavku

04.01.2016 u 10:06

Bionic
Reading

Predsjednik Savjeta za znanost i obrazovanje SDP-a Gvozden Flego u otvorenom je pismu zatražio od predsjednika SDP-a da podnese ostavku jer smatra da je Milanović u potpunosti izgubio samokontrolu te da takva osoba više ne može voditi stranku. Pogotovo zato što bi SDP, kako je naglasio, trebao biti okosnica opozicije i ima odgovornost za funkcioniranje ne samo stranke, nego i države. U pismu Flego optužuje Milanovića za brojne neprimjerene izjave i istupe u kojima nije bio argumentiran

U razgovoru za Studio 4 na HRT-u 4 Flego je objasnio da je Milanović vrlo često davao izjave koje nisu imale mnogo smisla, poput one o puknutoj cijevi pred žrtvama poplave u Slavoniji ili kad je pred Hrvatima u Njemačkoj izjavio da je hrvatska država bila slučajna ili kada je pak na sjednici Glavnog odbora SDP-a izjavio da je Angela Merkel najjača socijaldemokratska političarka u Europi. 'Tih bisera ima cijeli niz', poručio je Flego. Kazao je da mu se takve izjave čine potpuno neprimjerenima, a u pismu je naveo i onu zadnju, u kojoj Milanović kaže: 'Pobijedili smo HDZ', a HDZ će s Mostom formirati Vladu, kaže Flego.

Posebno ga je prozvao zbog izjave da će vladajućima 'proizvesti pakao'.

Na upit za pojasni zašto to smatra neprimjerenim, Flego kaže: 'Mislim da je to apsolutno neprimjereno i to sam uzeo kao paradigmatski slučaj vođenja politike te naveo ozbiljnu dilemu oko toga je li politika područje razilaženja i svađanja ili je politika područje međusobnog uvažavanja i dogovaranja. Ako ćete nekome proizvoditi pakao, onda je to razilaženje i omalovažavanje i eliminiranje. Meni se čini da je politika nešto sasvim drugo i, s obzirom na takvo vođenje politike, pokupili smo rezultate kakve smo pokupili.'

Osim toga, nastavio je, Hrvatska je u zadnjih 25 godina proživljavala teške momente.

'Ne mogu se sjetiti da je itko ikada ikome obećavao pakao u politici. Ta izjava ima svoju jako nezgodnu konzekvencu: ako opozicija obećava proizvodnju pakla, što će se dogoditi s političkim prostorom u Hrvatskoj ako vladajući uzvrate istom mjerom. Oko čega ćemo se moći dogovoriti, a u mnogim strateškim pitanjima moramo naći zajedničko stajalište', kaže Flego.

Kako to da nitko nije reagirao na takvu izjavu, pitali su ga s HRT-a.

Flego je odgovorio da je jedna mogućnost to da hrvatska politička scena nije dovoljno osviještena, a druga da nitko više ne uzima ozbiljno Zorana Milanovića. Podsjetio je da i unutar stranke ima neslaganja s Milanovićem. Prisjetio se izjave Arsena Bauka, kojeg je nazvao Milanovićevim bliskim suradnikom, a koji je nedavno kazao da bi bio sretniji da nije bilo izjave kojom je Milanović uvrijedio zastupnika Mosta kada mu je kazao da je promijenio više stranaka i imena. Podsjetio je da bi bilo bolje nije bio toliko 'eliminatoran' i da su u stranci ostali i Mirela Holy i Slavko Linić i Ivo Josipović i Aleksandra Kolarić, ali i drugi. 'U stranku koja se smatra najslobodnijom uveli smo verbalni delikt. Izbacili smo Kolarić zbog njezine izjave', kazuje SDP-ovac.

Zapitao se gdje bi im bio kraj da su ostali svi zajedno. Izrazio je negodovanje i zbog načina na koji su slagane liste i zapitao se zašto nije bilo mjesta, recimo, za Šimu Lučina ili Mariju Lugarić. Flego je u spomenutom pismo optužio Milanovića i zato što je rasturio SDP-ove savjete, a nazvao ih je mislećim potencijalom stranke i snagom koju druge stranke nisu imale. Kazao je da dobiva reakcije na pismo od Twittera nadalje, ali iz stranke još ih nema.

Misli da će biti protukandidata na unutarstranačkim izborima, ali sumnja da će Milanović dati ostavku. On je, kaže, osjećao potrebu da napiše pismo i ukaže na neodrživost takvih stavova kakve ima Milanović. 'Formiranje nove Vlade je krajnji čas da se podnese ostavka', zaključio je Flego.