PRATITE UŽIVO RADIO RING

Flego i Bjeliš polemiziraju o Bolonjskom procesu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.10.2009 10:54
  • Objavljeno 20.10.2009 u 14:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Je li Hrvatska uspješno implementirala Bolonjski proces, saznat ćemo u četvrtak u 'Radio ringu' od 10.45, kada se sučeljavaju rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i bivši ministar znanosti i saborski zastupnik SDP-a Gvozden Flego

Gvozden Flego, inače član SDP-ovog Savjeta za obrazovanje, sa svojim je kolegama prozivao resorno ministarstvo obrazovanja da Bolonjski proces nije zaživio kako se očekivalo pa se koristi kao izgovor za školarine, kako bi se tim novcem nadoknadio manjak u proračunu, a sveučilišta materijalne troškove svog poslovanja. Osim toga, Flego je upozoravao i da je primjena Bolonjskog procesa na hrvatskim sveučilištima u suprotnosti s europskim smjernicama i standardima.

Rektor Bjeliš je na kritike o nedovoljnoj pripremljenosti Sveučilišta u Zagrebu za Bolonjski proces dosad odgovarao time da pripreme i nisu bile tako kratke.

'U Hrvatskoj je takav mentalitet da je teško provoditi bilo kakve promjene ako se ne krene s jakim zahtjevima. Osim toga, dobar dio dobne strukture našeg kadra je takav da od njega ne možete očekivati da će tako lako ući u velike promjene', pravdao se Bjeliš.
 

 

Također je isticao da je 'ideja Bolonjskoga procesa da se omogući određena mobilnost, pokretljivost i usporedivost stjecanja znanja, a da se pritom očuvaju pojedini nacionalni i kulturni identiteti'.

Pitanja za goste šaljite do četvrtka ujutro na radioring@radio101.hr. Slušajte nas na 101. megahercu, a gledajte na tportalu!

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi