FITCH UPOZORAVA

'Fiskalna litica' će SAD koštati 'AAA' rejtinga?

19.12.2012 u 22:07

Bionic
Reading

Ukoliko se zakonodavci ne dogovore kako će srezati deficit i izbjeći rezanje troškova vlade i povećanje poreza, koji bi se mogli dogoditi sljedeće godine, SAD će najvjerojatnije izgubiti svoj kreditni rejting 'AAA', upozorila je agencija Fitch

Ako ipak dođe do dogovora o smanjenju deficita, SAD će zadržati kreditni rejting 'AAA' i Fitch će svoju prognozu promijeniti iz negativne u stabilnu.

'Rješavanje fiskalne litice i povećanje gornje granice hitna su pitanja na koja predsjednik Obama i Kongres moraju obratiti pažnju žele li izbjeći fiskalnu i ekonomsku krizu', stoji u izvještaju Fitcha.

U studenom je Fitch upozorio da predsjednik Barack Obama mora početi raditi na vjerodostojnom planu kako izbjeći 'fiskalnu provaliju' ili će u protivnom SAD izgubiti 'AAA' rejting. Fitch je svoje prognoze rejtinga za SAD promijenio u negativne prošle godine, nakon što su Kongres i Obamina administracija promašili rok za izradu plana.

Među prvima je prognoze smanjio Standard & Poor's, koji je rejting srezao s 'AAA' na 'AA+', nakon što je vlada nije uspjela donijeti plan kako smanjiti deficit.