1,9 MILIJUNA KUNA ZA PROGRAMERE

Fina ulaže kako bi brže prodala nekretnine uzete građanima

04.12.2014 u 22:22

Bionic
Reading

Ovrhe nekretnina i pokretnina zaduženih građana izmjenama zakona postat će još brže i efikasnije. U proces se uključuje Fina, a kako bi se što prije naplatilo dugove građana, aktivirat će sustav e-dražbe, a Fina će biti zadužena za svojevrsni katalog nekretnina koje su oduzete građanima. Da bi se to provelo u djelo, morat će se nešto i uložiti - angažiralo se šest vanjskih dizajnera i programera, i to za gotovo 1,9 milijuna kuna

Posao s ovrhama postao je sjajan posao koji, barem kakva nam je trenutačna perspektiva, neće skoro propasti. Samo prošle godine ovršeno je 6.488 nekretnina, što je čak 1.643 nekretnine više nego godinu ranije.

Trend je definitivno uzlazan, a da bi te sve učestalije ovrhe bile efikasnije i da bi se dužnici što prije naplatili, Fina se izmjenama Zakona o provedbi ovrhe nad nekretninama i pokretninama uključila u postupak tako da djelatnici Fine odrađuju pojedine radnje iz postupka te provode oglašavanje i prodaju nekretnina elektroničkim putem – e-dražbom, te preuzimaju i održavaju očevidnik nekretnina.


Fina će komunicirati s ovršnim tijelima, ovrhovoditeljima, potencijalnim kupcima za što je potrebno izgraditi informacijski sustav. A da bi izgradili informacijski sustav, javnom su nabavom prije nekoliko dana ugovorili s tvrtkom CROZ nabavu 'usluga razvoja sustava Provedbe ovrha nad nekretninama i pokretninama'.

Posao je težak 1.873 milijuna kuna s PDV-om, a cilj je stručna podrška za razvoj sustava: izrada interne aplikacije, javne web-aplikacije, i to na 12 mjeseci.

Navedena tvrtka osigurat će šest dizajnera/programera koji će biti zaduženi za izradu aplikacija za prodaju nekretnina i pokretnina na elektroničkoj javnoj dražbi, vođenje očevidnika nekretnina i pokretnina, prijenos novca naplaćenog ovrhom prema onome tko je ovrhu pokrenuo.

Iz Fine, koja se do sada bavila ovrhom bankovnih računa, poručili su ranije kako će e-dražbom cijena nekretnina koje se prodaju biti pravednija i neće biti ispod cijene kao što je to često bio slučaj.